Felfüggesztett a pécsi gázrobbanás miatt

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen a fúrómester, az energetikai cég képviselője és projektvezetője is felfüggesztett börtönt kapott. A 2008 májusában történt robbanásban egy idős nő meghalt.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság hétfőn nem jogerősen a halálos áldozatot követelő és több ember sérülésével járó, 2008. májusi pécsi gázrobbanás miatt indult per vádlottjait.

A bíróság az út alatti fúrásokra specializálódott fúrómestert másfél év, az energetikai cég területgazdáját tíz hónap, a hírközlési hálózat tervezésével, kivitelezésével foglalkozó projektvezetőt öt hónap fogházbüntetésre ítélte. A felfüggesztés próbaideje mindhármuk esetében két év. A három férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, a fúrómestert ezen felül közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásában is bűnösnek mondta ki Makkai Zsolt bíró. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, ezért az ügy a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Az eset 2008. május 7-én történt. Szakemberek az Ybl Miklós utca 4-6. számú ház előtt vezetéket fektettek egy kábelszolgáltató megbízásából, a fúrómester ennek során belefúrt egy gázvezetékbe. A levegőbe került nagy mennyiségű földgáz meggyulladt, és ez robbanást idézett elő a 6. számú épület pincéjében. A detonációtól egy idős nő meghalt, hatan megsérültek. Az épület életveszélyessé vált, és károk keletkeztek a szomszédos ingatlanokban, a környéken parkoló autókban is, a levegő magas szén-monoxid-tartalma miatt pedig egy időre ki kellett üríteni a közeli óvodát.