Összeházasodott a Nemzeti Galéria a Szépművészetivel

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Galéria pénzügyi helyzetének rendezése után szeptembertől egy intézményként működik a Szépművészeti Múzeummal. A két intézmény anyagát fizikailag a múzeumi negyedben várhatóan öt-hat év múlva elkészülő létesítményben egyesítik.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jétől intézményi szinten egyesült a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG). A két intézmény szétválasztott anyaga azonban csak a múzeumi negyed beruházás elkészültével, várhatóan 2017-18-ban egyesülhet fizikailag.

Az új intézményi stratégia alapján létrejött első külföldi kiállításuk, a Nyolcak festőcsoport tárlata szeptember 12-én nyílik meg Bécsben, a Kunstforumban.

Pénz kellett a fúzióhoz

2011-ben a kormány az Ötvenhatosok terén felépítendő múzeumi negyed létrehozásáról döntött, majd október 1-jével Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját nevezték ki az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztossá. A koncepcióhoz kapcsolódóan október 20-án kormányhatározatban rendelkeztek a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria - az MNG beolvadása révén megvalósuló - egyesítéséről.

Csák Ferenc, a galéria főigazgatója az MNG beolvasztása miatt december 31-i hatállyal tisztségéről lemondott, noha munkaviszonya az intézményegyesítés megvalósulásáig élt volna. A két intézmény fúziójára - többszöri halasztás után - most került sor, miután a kormány 110 millió forint átcsoportosítását rendelte el a 160 milliós adósságállománnyal rendelkező Nemzeti Galéria likviditási helyzetének rendezésére. Baán Lászlót 2012. augusztus 31-i hatállyal kormánybiztosi tisztségéből felmentették, miután a múzeumi negyed koncepciójának kidolgozása és megvalósítása a kormányzati hatáskörök átszervezése miatt a kabinet közvetlen irányítása alól a kultúrát is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumához került, egyúttal hangsúlyozták, hogy Baán László a továbbiakban is fontos szerepet kap a feladatban.