Feljelentik az azeri baltás gyilkos kiadóit

Ramil Safarov a Fővárosi Bíróságon, azeri baltás gyilkos, Orbán Viktor állhat a kiadatás mögött témájú cikkhez
Vágólapra másolva!
Büntetőfeljelentést tesz az Országos Örmény Önkormányzat az ügyészségen az azeri baltás gyilkos ügyében. A Blikk szerint vesztegetés és hivatali visszaélés szerepelhet majd a feljelentésben, amelyet ismeretlen tettes ellen tesznek meg.
Vágólapra másolva!

Az ügyészséghez fordul az Országos Örmény Önkormányzat az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt - írja a Blikk. "Megszületetett a döntés a feljelentésről; adatokat gyűjtünk, és hamarosan megtesszük a megfelelő lépéseket" - mondta a lapnak Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke.

A Blikk szerint vesztegetés és hivatali visszaélés szerepelhet majd a feljelentésben. A törvény szerint nyolc év börtön is kiszabható arra, aki hivatalos személyként fontosabb ügyben követ el ilyen bűncselekményt.

Az okirat tartalmazza majd azt is, hogy a magyar kormány megsértette a strasbourgi konvenciót, amikor nem vizsgálta meg azt lényeges körülményt, hogy a baltás gyilkost Azerbajdzsánban nemzeti hőssé nyilvánították. Így az örmények szerint kizárt, hogy Safarovot hazájában bezárják. "Iskolákat, utcákat neveztek el róla. 2006-ban az év embere volt. A szüleit kitüntették" - mondta Serkisian Szeván.

Ramil Safarov 2004-ben álmában baltával verte agyon a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában örmény katonatársát. Életfogytiglanira ítélték, azonban nemrégiben a magyar kormány úgy döntött, kiadják őt Azerbajdzsánnak. Hazájában azonnal kegyelmet kapott. Az ügyről itt olvashat bővebben.