Több hatóság is hibázott Ozorán

Vágólapra másolva!
A rendőrség nem megfelelően biztosította a fesztivált, de más hatóságok is hibáztak, például a rendezvény előtti helyszínbejárásnál.
Vágólapra másolva!

Befejeződött az ozorai fesztiválként ismert rendezvényre vonatkozó országos rendőr-főkapitányi vizsgálat - mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint a Hatala József főkapitány által elrendelt vizsgálat során több szakmai hiányosságot is megállapítottak, nem volt megfelelő például a rendezvény biztosításának az előkészítése, tervezése és a biztosítás végrehajtása sem.

Garamvölgyi közölte, hogy a hiányosságok miatti szükséges és indokolt intézkedéseket az ORFK az új megyei rendőri vezetéssel közösen teszi meg, beleértve az esetleges további személyi konzekvenciákat is.

Az MTI úgy tudja, az ozorai fesztivállal kapcsolatban nemcsak a rendőrség, hanem más hatóságok is hibáztak a szakhatósági engedélyek kiadásakor, ugyanis a rendezvény előtti helyszínbejárásnál semmilyen aggályról vagy veszélyről nem tettek megjegyzést, így a jegyző kiadta az engedélyt.

A tavaly januári budapesti, West Balkánban történt tragédia után alkotott, a rendezvény biztosítására vonatkozó jogszabályok alapján vizsgálni kell a menekülőutakra, a tűz- és balesetveszélyre, valamint a létszámra és a bűnmegelőzésre vonatkozó lehetőségeket is, ezt az MTI információi szerint a hatóságok elmulasztották.

A Tolna megyei Ozora településhez közeli, de már Fejér megyéhez tartozó Dád pusztán tartott, ozorai fesztiválként ismert rendezvényen a rendőrség a múlt héten tartott razziát, több mint félszáz embert állítottak elő, és kábítószergyanús anyagokat, kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket is lefoglaltak.

A rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és vizsgálatot rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden augusztus végével indoklás nélkül visszavonta Simon László dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány vezetői megbízatását, és helyére szeptember elsejével Varga Péter ezredest nevezte ki. A leváltott megyei főkapitányt Pintér Sándor rendelkezési állományba helyezte.