Két napig gáz és meleg víz nélkül marad Kaposvár

Vágólapra másolva!
A földgázszállító rendszer éves karbantartása miatt kell átmeneti megoldásokat kitalálni a gáz és meleg víz nélküli napokra több somogyi településen.
Vágólapra másolva!

Két napig szünetel a gázellátás szerdától 29 somogyi településen a siófoki Földgázszállító (FGSZ) Zrt. éves karbantartási munkája miatt. A nagynyomású földgázszállító rendszer karbantartási munkálatait éves ütemterv alapján végzik, amelyről már januárban értesítették a területi illetékes E.ON Közép-dunántúli Gázszolgáltató Zrt.-t.

A törvény szerint szabályozott 48 órás - fűtési szezonon kívüli - karbantartás szerdán reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig tart. Ezt követően indítja el ismét a szolgáltatást az E.ON, amire legfeljebb nyolc óra áll rendelkezésére.

A megyei napilap, a városi televízió és egy helyi hírportál körkérdésben igyekezett felmérni, milyen következményekkel jár a gázszünet a somogyi megyeszékhelyen. E szerint Kaposváron nemcsak gáz, de 6800 lakásban meleg víz sem lesz. (Ez utóbbiról egyébként a helyi távhő-szolgáltató a sajtón keresztül már az elmúlt héten tájékoztatott.) Öt bölcsődét bezárnak, ez hozzávetőleg 200 kisgyermeket és családját érinti, a város óvodái azonban működnek, a gyerekeknek előreláthatóan hidegcsomagot szállítanak majd, csakúgy, mint a szociális étkezést igénylő 1600 embernek. A Liget Otthon csaknem 80 idős lakójának várhatóan üstben főznek meleg ételt, és a meleg vízről is hasonlóan gondoskodnak.

A helyi pékségek nagyobb mennyiségű csomagolt kenyeret sütnek előre, a pékek egy része szabadságra megy. A húsfeldolgozó üzemben a gázszünet idejére átszervezik a munkát, hogy enyhítsék a kiesést, a tejüzemben a kiszállítást nem, de a termelést felfüggesztik. Az éttermek közül lesz, amelyik bezár, mások elektromos árammal működő berendezéseket használnak, illetve előre elkészített, mikrohullámú sütőben felmelegített ételeket, kemencében sült pizzát szolgálnak fel.

A megyei kórházban nem okoz számottevő gondot a gázszünet: a betegek ápolásához szükséges meleg vizet - takarékos felhasználás mellett - tartalékból kívánják megoldani. Több vállalkozó panaszolta, hogy őket nem értesítették a gázszünetről. Kiderült, az E.ON ezt csak a nagyfogyasztókkal közölte. A helyi médiumok többféle stratégiát is ajánlanak a gáz- és melegvíz-szolgáltatás idejére, egyúttal azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy senki nem próbáljon meg PB-gázpalackot csatlakoztatni a gázvezetékhez, továbbá azt ajánlják, hogy még szerda reggel 6 óra előtt zárják el a főcsapot, vagy ennek hiányában a készülék előtti gázcsapot.