Jogszerűtlen volt a bilincselés Sajókazán

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint a rendőrök intézkedése aránytalan sérelmet okozott az előállított fiatalkorúaknak, és alkalmas volt arra is, hogy a diákokban félelmet keltsen.
Vágólapra másolva!

A sajókazai roma fiatalok előállítása megzavarta az iskola rendjét, és a szemtanúk gyermeki jogai is csorbultak - állapította meg az ombudsman vizsgálata. A vizsgálat szerint jogszerűtlen és aránytalan volt a bilincselés, és sérült az előállítottak emberi méltósághoz és személyes szabadsághoz való joga,.

Szabó Máté a médiából értesült arról, hogy egy sajókazai iskolában történt bántalmazás miatt fiatalkorúakat állítottak elő a rendőrök. Egy sajókazai kiskorú - törvényes képviselőjével - feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, mert 2012 februárjában a Dr. Ámbédkár Iskolában az óraközi szünetben bántalmazták. Tíz nappal később az iskola épületét 8-10 rendőr körbevette, majd négy 14-16 éves cigány nemzetiségű fiatalkorút megbilincselve előállítottak a rendőrségre.

Az alapjogi biztos hivatalból vizsgálta a rendőri intézkedés jogszerűségét. Rámutatott arra, hogy a rendőrség aránytalan sérelmet okozott az intézkedés alá vont fiatalkorúaknak, különösen azért, mert a rendőri intézkedések tanáraik és diáktársaik előtt történtek. Az előállítás alkalmas volt arra is, hogy az intézkedéssorozatot végignéző diákokban félelmet keltsen. A fiatalokat a büntetőeljárási törvény előírásai alapján nem előállítani, hanem gyanúsítotti kihallgatásra kellett volna idézni. Az intézkedés során az eljáró rendőrök nemcsak az arányosság, de a fokozatosság elvét is figyelmen kívül hagyták, és az adott körülmények mérlegelése nélkül, automatikusan alkalmaztak bilincset - ami így az ombudsman szerint jogszerűtlen volt.

A biztos felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben közoktatási intézményben csak kivételesen - például halaszthatatlan nyomozati cselekmény, vagy az intézkedésre okot adó esemény jellege, például iskolai verekedés miatt - intézkedjenek a rendőrök.