Fidesz: Nem lesz faji alapú bűnöző-nyilvántartás

 hopi indiánok, hopi vidék, kukorica, szárazművelés
Vágólapra másolva!
A Fidesz közleményben határozottan elutasította azt a jobbikos javaslatot, amely a bűncselekmények elkövetőit faji alapon is nyilvántartaná. A Jobbik indiai, indián, mediterrán, ázsiai, afrikai, európai rasszokat különböztetne meg, de külön kezelné az ausztrál bennszülött bűnelkövetőket is.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő faji megkülönböztetésre irányuló törvényjavaslatát, amely bőrszín alapján csoportosítaná a bűnelkövetőket.

A Jobbik szóvivője szerdán ismertette azon előterjesztését, amelyben azt kezdeményezi, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák. A politikus amerikai példára hivatkozva hét "nagyrasszba" sorolná a bűnelkövetőket az "antropológia tudományát segítségül hívva". A jövőben szerint meg kellene különböztetni az európai ("európai-, vagy észak-amerikai, vagy ausztrál fehér"), az indiai (pakisztáni, indiai és roma), a mediterrán (dél-európai, észak-afrikai, és nem bennszülött dél-amerikai), az ázsiai, az afrikai ("fekete-afrikai néger") rasszhoz tartozókat, valamint az ausztrál bennszülötteket és az indiánokat, vagyis észak-, vagy dél-amerikai bennszülött etnikai jellegeket.

Forrás: AFP
Felfednék a rejtőzködő indián bűnözők kilétét

A Fidesz-frakció közleményében viszont kijelenti: a nyomozások során bármely bűncselekmény elkövetőinek adatai nyilvánosságra hozhatók, a magyar alaptörvény pedig világosan megtiltja a politikai, vallási, faji, illetve az önkényes megkülönböztetés összes formáját. A kormánypárt alapvető társadalmi értéknek és a békés társadalmi együttélés alapjának tekinti az alaptörvényben foglaltakat, ezért elutasítják a Jobbik "rasszista előterjesztését".

Csütörtökön egy Jobbik-rendezvényen bejelentették, hogy Mirkóczki szerdán visszavonta, de új változatban ismét beterjeszti a javaslatát. A politikus állítólag "egy finomított változatot" fog beadni.

A Jobbik nem eredeti ötlettel állt elő a javaslattal, az etnikai alapú statisztikai és bűnügyi adatgyűjtésről legutóbb 2009-ben lángolt fel a vita, amikor a miskolci rendőrkapitány majd több vezető politikus is felvetette a problémát. Akkor még ellenzéki pártelnökként Orbán Viktor is erős kijelentést tett: "Világossá kell tenni, hogy a cigány származású bűnelkövetők, súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya jelentős mértékben, napról napra fokozódó mértékben, érzékelhető mértékben növekszik." A magyar törvények szerint adatvédelmi okokból sem népszámlálás, sem bűnügyi statisztika nem rögzítheti az állampolgárok etnikai hovatartozását, származását, emiatt a cigánybűnözés elméletének hangoztatói nagy bajban lennének, ha számokkal kellene alátámasztaniuk állításaikat. Jelenleg még az is csak becslés, hogy hány cigány él Magyarországon. Az adathiánynak előnyei és hátrányai is vannak - az erről szóló részletes cikkünket itt találja meg.