Vágólapra másolva!
Új választásokat tartanak ősszel Tiszavasváriban. A települést Vona Gábor elnök a jobbikos polgármester 2010-es megválasztása után a párt fővárosának nevezte, azóta azonban két jobbikos képviselő összefogott a Fidesszel, és a képviselő-testület szerdán feloszlatta magát. A Jobbik országos vezetésében nem örülnek a hirtelen jött kampánynak, és többen amiatt aggódnak, eleshet a bástya.
Vágólapra másolva!

A lehető legrosszabb időpontban jött a Jobbiknak a tiszavasvári képviselő-testület szerdai feloszlatása, véli több általunk megkérdezett jobbikos vezető. "Szegedi Csanád ügye és kilépése után más sem hiányzott, mint hogy a legerősebb városunkban is a bomlás és a gyengülés jeleit mutassuk" - fakadt ki az [origo]-nak egy jobbikos alelnök. Több pártvezető szerint ugyanakkor erős kampánnyal megnyerheti a Jobbik az újabb választást is Tiszavasváriban, és - ahogy egyikük fogalmazott - "szinte élet-halál kérdés, hogy megvédjük a Jobbik erős bástyáját a Fidesz támadásától".

Nem véletlenül nevezte Vona Gábor pártelnök a választások után a Jobbik fővárosának Tiszavasvárit. A 12 ezer lakosú Szabolcs megyei települést 2010 óta vezeti a Jobbik, az előző választáson Fülöp Erik magabiztosan, 15 százalékkal győzte le a Fidesz által támogatott független ellenfelét. A városi képviselő-testületben is a Jobbik került többségbe: ide egyetlen MSZP-s képviselő sem jutott be, a Fidesznek meg mindössze két szavazata volt a hét jobbikossal szemben.

Néhány héttel ezelőtt azonban megváltoztak az erőviszonyok: két jobbikos képviselő úgy döntött, átáll az ellenzékhez, vagyis megszűnt a jobbikos többség. A kilépő képviselők a fideszesekkel és a három függetlennel új frakciót alakítottak volna, első lépésként leváltva a jobbikos alpolgármestert. A szerdai ülésen alpolgármesterré választották volna Palló Sándort, a helyi Fidesz elnökét, de a településvezető egyik jobbikos társát jelölte a posztra. A jelölést a képviselők többsége elutasította, majd válaszul 7:5 arányban kimondták a testület önfeloszlatását. Ez azt jelenti, hogy ősszel - várhatóan októberben - új választásokat tartanak Tiszavasváriban.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Fülöp Erik polgármester az alakuló ülésen

Nem helyi ügy

"Ez puccskísérlet volt, szépen előkészített hatalomátvétel" - így látja a történteket Fülöp Erik. A polgármester azt mondta az [origo]-nak, a Fidesz így akarta átvenni az irányítást a városban, és ezt meg kellett akadályozni. "Nem engedhetünk a Fidesz erőszakos politikájának, nem tudom, hogyan sikerült átállítani a Jobbikból a két képviselőt, de minden pártban vannak elemek, amelyek megvásárolhatóak" - jelentette ki.

A Jobbikot elhagyó két képviselőt nem értük el, de Palló Sándor Fidesz-elnök szerint szó sincs megvásárlásukról. Szerinte a fideszesekhez hasonlóan a függetleneknek, illetve a két jobbikosnak is "elegük lett az önkormányzat eddigi antidemokratikus működéséből, az egyeztetések hiányából, a vezetői stílusból". Példaként említette, hogy egyeztetés nélkül vezették be a telekadót, és csökkentették nyolc százalékkal a közalkalmazottak bérét. A polgármester úgy látja, a város "kiválóan működött", és csak ezekkel a lépésekkel lehetett csökkenteni a település több száz milliós adósságállományát.

A helyi Fidesz-elnök szerint "ideológiáktól mentes frakciót" alakítottak volna, és a polgármesterrel együttműködve irányították volna a települést. Szerinte azért kellett a testületet feloszlatni, mert Fülöp Erik "felrúgta a velük kötött egyezséget", amikor ismét jobbikos alpolgármestert jelölt. Palló azt mondta, a Fidesz szeretné leváltani a jobbikos polgármestert, ezért alapos mérlegelés után döntik el, lesz-e önálló fideszes jelölt, vagy független indulót támogat a párt. Palló azt mondta, ő valószínűleg egyéni körzetben indul. A helyi jobbikosok viszont nem tisztán helyi ügynek tekintik az új választásokat. Gyüre Csaba, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke és egyik országos alelnöke azt mondta az [origo]-nak, a pártvezetés kiemelten kezeli Tiszavasvári sorsát, és folyamatosan egyeztetnek Vona Gáborral a lépésekről.

Forrás: MTI/Balázs Attila
A polgármester Vona Gábor pártelnökkel

A Jobbiknak van több veszítenivalója

Gyüre Csaba szerint "a Fidesz Esztergomhoz hasonlóan képtelen beletörődni, hogy nem övé a város", és már hónapok óta dolgozik a kormánypárt azon, hogy "visszavegye a Jobbiktól". Gyüre elismeri, az új választások "óriási kockázatot" jelentenek a Jobbiknak, de nem "országos presztízsveszteség, ha valamivel kevesebb szavazatot kapunk, mint két évvel ezelőtt".

Egy másik pártvezető viszont úgy véli, mindenképpen mozgósítani kell minden aktivistát, és Vona Gábornak is kampányolnia kell Tiszavasváriban, mert "sorsdöntő csatára kell készülni a Fidesz ellen". Az alelnök szerint a Fidesznek legalább olyan fontos megnyerni Tiszavasvárit, mint nekik, de több veszítenivalója a Jobbiknak van. Az alelnök szerint ha nem választanák meg újra polgármesternek Fülöp Eriket, azt csak a Jobbik gyengüléseként lehetne értelmezni: "nagy kudarc lenne, amiből nehezen kaparná össze magát a párt".