Vágólapra másolva!
Se szerződése, se stábja nincs jelenleg a Neo FM-nek, a rádió mégis ad zenét, és híreket is. A tulajdonos akár pénz nélkül is hetekig működtetheti még a rádiót, a médiahatóság mégsem tud lépni, a frekvencia sorsa a bíróság szeptemberi döntésén múlik majd. Ha a Neo FM-et elkaszálják, akár évekig is versenytárs nélkül maradhat a Class FM.
Vágólapra másolva!

"Nem szeretnénk olyan műsort készíteni reggelről reggelre, amely nyomokban Bumerángot tartalmaz" - írták Bochkor Gáborék a Bumeráng Facebook-oldalán kedden, miután aznap reggel már nem ment le az adásuk a Neo FM-en. A Bumeráng műsorvezetői a stáb felmondása miatt nem tudtak adást csinálni: hétfőn a Neo FM 26 dolgozója azonnali hatállyal felmondott, mivel a rádiót július eleje óta tulajdonló cég nem fizette ki az elmaradt bérüket. Bochkorék nem munkaviszonyban, hanem szerződéssel dolgoztak a rádiónál, ezért felmondani sem tudtak, de a hétfői sajtótájékoztatón azt mondták, ők is megkezdik távozásuk előkészítését, mert - ahogy a Facebookon írták - nem volt szórakoztató az a jövőkép, amelyet az új tulajdonos felvázolt nekik. Hogy hol folytatják, azt egyelőre nem tudni - mint ahogy az is nagyon bizonytalan, mi lesz a Neo FM sorsa.

Forrás: MTI/Beliczay László
A Bumeráng stábja

A rádiósok hétfőn még felmondásuk előtt bekészítették az egész napi adást, kedden reggel azonban már nem volt, aki elindítsa. Később mégis ment zene, este pedig már valószínűleg előre elkészített, konzerv híreket is adtak. Szerdán délelőtt Pataki Attila énekelt szívhez szóló lírai dalt a 100.8-as budapesti frekvencián, este hat órakor a Bors című bulvárlap reklámja után viszont már friss híreket is adtak.

Pár hét kegyelmi időszak

A számokat elválasztó rádiós szignál azonban még minidig régi: Neo FM - Mindig jó zene szól! Kíváncsiak voltunk, hogy meddig lesz ez így, illetve hogy ki készíti az adást a rádióban alig másfél nappal azok után, hogy az egész stáb felmondott, de a rádió telefonszámain senki nem válaszolt hívásunkra. Megkerestük Medveczky Mihályt, a rádiót tulajdonló Dr. M-Média Kft. ügyvezetőjét is, de miután elmondtuk, hogy a Neo FM jövőjéről szeretnénk kérdezni, azt mondta, éppen kórházban van, és majd csak csütörtökön délután tud válaszolni a kérdéseinkre.

A Neo FM-nek jelenleg nemcsak stábja, de a Médiahatóság szerint érvényes műsor-szolgálatási szerződése sincs: ezt ugyanis még június elején bontotta fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rádió felhalmozott, több mint 700 millió forintos tartozására hivatkozva. A rádió korábbi tulajdonosa azonban fellebbezett, és ezzel időt nyert az adónak. Ráadásul a Fővárosi Törvényszék július elején szeptemberre halasztotta a Neo FM beadványának tárgyalását, addig pedig felfüggesztette a médiahatóság döntésének végrehajtását: azaz most az elhalasztott tárgyalás miatt kialakult kegyelmi időszak miatt adhat még egyáltalán a rádió.

Évekig húzódhat az eljárás

Ha a bíróság szeptemberben a Neo FM javára dönt, és semmisnek tekinti a szerződés felmondásról szóló döntést, akkor a rádió tulajdonosai még egy kis időhöz jutnak: a csődeljárásról szóló törvény 120 napos védelmi időszakot biztosít a rádiónak, a médiatanács pedig csak ez után mondhatná fel újra a rádió szerződését.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
A Neo FM logója a rádió székháza előtt

Ez alatt az idő alatt a tulajdonosoknak a törvény szerint rendezniük kellene a rádió adósságát - amely jelenleg is napról napra több millió forinttal nő. Ezenkívül fizetniük kell az Antenna Hungáriának a műsorszórási díjat is - hogy ez pontosan mennyi, az nem nyilvános, de a piacot ismerő forrásunk szerint éves szinten milliárdos nagyságrendű összeg is lehet. A felmondó rádiósok szerint az elmúlt hetekben már a legalapvetőbb működésre sem volt pénz a Neo FM-ben, így kétséges, hogy a tulajdonos ki tudja-e fizetni ezt az összeget. Ha nem, az Antenna Hungária beszünteti az adást.

Ha a bíróság úgy dönt, hogy a Neo FM szerződése semmis, a rádiónak be kell fejeznie a működést, a frekvencia felszabadul. Megkérdeztük az NMHH-t, hogy milyen terveik vannak a frekvenciával. Cikkünk megjelenése után írásban azt válaszolták, hogy a hatóság korainak tartja a kérdés megválaszolását, tekintettel a bírósági eljárásra.

A médiatanácsot semmilyen szabály nem kötelezi arra, hogy új pályázatot írjon ki a frekvenciára - mondta az [origo]-nak Polyák Gábor médiajogász. A médiatörvényben korábban volt az újrapályáztatásra vonatkozó rendelkezés, ám ezt tavaly nyáron a törvényalkotók kivették belőle. Polyák szerint akkor is sokáig néma maradhat a frekvencia, ha az NMHH úgy dönt, hogy újra megpályáztatja, ugyanis az eljárás és az előkészületek évekig elhúzódhatnak.

A Neo FM végleges kimúlása esetén versenytársa, a Class FM az országos kereskedelmi rádiós piac egyetlen szereplőjévé válhat. A médiatörvény a médiakoncentrációról szóló fejezetben megadja ugyan a lehetőséget arra, hogy korlátozzák a monopólium kialakulását, de ezek a szabályok nem érvényesek az országos kereskedelmi rádiós piac jelenlegi helyzetére. A médiatörvény két dolgot ír elő annak a vállalkozásnak, amelynek éves átlagos hallgatottsága meghaladja a 35 százalékot: nem szerezhet újabb médiacégben tulajdonrészt, illetve "intézkedéseket kell tennie a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében".

A Neo FM előző tulajdonosai a csőd bejelentésekor a felhalmozott tetemes adósságot azzal magyarázták, hogy egy fillér bevételük sincs állami hirdetésekből, pedig szerintük a hallgatottsági adataik nem indokolják, hogy ne hirdessenek náluk az állami cégek. Az állami hirdetők távolmaradása miatt a privát szektor hirdetői sem keresik őket - mondták. Szerintük "hazudik, aki azt mondja, hogy állami hirdetési pénzek nélkül is lehet finanszírozni egy rádiót Magyarországon". A rádiónak a tetemes adóssága és az elmúlt évi 1,2 milliárd forintos vesztesége ellenére a hallgatottsági adatai jók voltak. A GfK és az Ipsos júliusban publikált kutatása szerint a kereskedelmileg legfontosabbnak számító 15-49 éves korosztályban ugyan a Class FM vezetett 1 millió 52 ezer hallgatóval a Neo FM 904 ezre előtt, de a teljes lakosság körében mindkét rádiónak 1,4 millió hallgatója volt.

Hattyúdal

Nem ez az első eset, hogy botrányok kísérik egy rádióadó megszűnését. A budapesti Rádio Café egy tulajdonosváltás után tavaly májusban hallgatott el, miután a rádió nem rendezte az NMHH és az Antenna Hungária felé fennálló tartozásait. A Citadellán található kávézó és a Zóna Taxi körüli botrányok kapcsán elhíresült Veres István vállalkozó egy hónappal az előtt vette meg az Est Médiától a rádiót, hogy az Antenna Hungária lekapcsolta az adást. A rádió sugárzásának utolsó napjaiban már olyan súlyos volt a helyzet, hogy nem fizették ki a közüzemi számlákat, és azért nem voltak hírek, mert nem volt, aki beolvassa őket.

A Pannon Rádió megszűnését is hangos csetepaté előzte meg. A rádió működtetői között olyan súlyossá váltak a politikai nézeteltérések és a rádió bírságai körüli viták, hogy az egyik tulajdonos, Gidófalvy Attila a rádió működtetéséhez szükséges berendezéseket 2002. májusában elköltöztette a korábbi telephelyről, míg a többiek továbbra is a Szabadság téri szerkesztőségben dolgoztak tovább. A rádió 2003-as megszűnése előtti évben volt olyan időszak, hogy a rádió két tulajdonosa párhuzamosan sugározta a műsort, így a városban két Pannon Rádiót is foghattak a hallgatók. Végül a Gidófalvy-féle csapat működtette tovább a rádiót, azonban a politikai támogatások és a hirdetők elmaradása miatt nem tudták fizetni a műsor-szolgáltatási díjat, ezért az ORTT 2003 októberében felbontotta a Pannon Rádióval kötött szerződést.