A rémisztő viharban sem állt le a váci körhinta

Vác, vihar, szélvihar, kidőlt fa
Vágólapra másolva!
Több ezren szórakoztak Vác egyik szabadtéri rendezvényén, amikor vasárnap kora este vihar csapott le a városra. A helyiek ekkora pusztítást még nem láttak, a fákat tövestül csavarta ki a szél, ágak, gallyak és szemét hever az utcákon. A rendezvényt a megkérdezettek szerint túl későn állították le, az egyik szemtanú szerint a vihar már javában tombolt, ennek ellenére még a körhintán sikítoztak az emberek. A vihar több millió forintos kárt okozott, a polgármester a lakosság segítségét kéri a helyreállításhoz.
Vágólapra másolva!

Ha fotója vagy videofelvétele van a vasárnap esti váci viharról, küldje el a [email protected] címre!

Kidőlt fákat, leszaggatott vezetékeket hagyott maga után a vasárnap esti vihar Vácon, ahol komoly károk keletkeztek az ingatlanokban és az utakon is. A vihar a Váci Világi Vigalom rendezvény idején csapott le a városra, és ugyan az [origo] által telefonon megkérdezett több helyi lakos több mint tíz sérültről beszélt, ezt hivatalosan még nem erősítette meg kérdésünkre az Országos Mentőszolgálat. A katasztrófavédelmi hatóságok és a váci polgármester tudomása szerint négyen szenvedtek könnyebb sérüléseket.

Forrás: Váconline.hu
További képekét kattintson a fotóra! Forrás: Váconline

Kedd reggel 9 órára a polgármesteri hivatal elé várják - takarító eszközökkel együtt - azokat a lakosokat, akik szívesen segítenének a várost ért károk helyreállításában - olvasható a vac. hu felhívásában. Fördős Attila polgármester szerint több millió forintos kárt okozott a vihar. A károk bejelentését a megfelelő biztosítótársaságoknál kell jelezni, de ha ebben valaki elakad, fordulhat tanácsért a polgármesteri hivatalhoz.

"Vitte a székeket a szél, a nagy faajtónk félig leszakadt" - mondta az [origo]-nak a főtéri cukrászda egyik dolgozója. A szintén a belvárosban található Duna Presszó egyik alkalmazottja azt mondta, rettegtek az emberek az esti viharban. "Szinte mindegyik háznak a cserépzetét megkezdte a szél, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak, két kémény is ledőlt" - tette hozzá. A férfi elmondta, hogy rengeteg fát tövestül csavart ki a szél, a város tele van szeméttel és gallyakkal. Ez utóbbit az [origo] egyik, Vácon élő munkatársa is megerősítette.

Egy videó a vasárnapi viharról

Egy váci olvasónk, Takács Péterné azt írta, hogy "több ezer ember szorult be a sörsátorok alá", és amikor az "orkánszerű szél miatt a sátor összedőlni látszott", sokan menekülni kezdtek. "A fiam, a barátja és két lány szintén futni kényszerült, mert a tömeg kisodorta őket. Minket elvesztettek, így az első utcáig futottak, ahol kényszerből becsengettek egy vadidegen házba, mert esélyük se volt a pokolban" - írta az olvasó, hozzátéve, hogy a házban lakó idős asszony ajtót nyitott, és beengedte a fiatalokat.

"A kolléganőm teljesen készen volt, mindenki ide menekült be" - utalt a cukrászdában dolgozó férfi arra, hogy a belvárosi helyszíneken szórakozók közül sokan menekültek a vihar elől kapualjakba, éttermekbe, lépcsőházakba. A rendezvényt több helyszínen tartották, a belvárosban a főtéren, valamint a Duna-parton, ahol színpadokat állítottak fel, valamint kirakodóvásárt sátrakkal és bódékkal.

Forrás: Váconline.hu
További képekét kattintson a fotóra! Forrás: Váconline

"Borzasztóan néz ki a város, ablakok betörve mindenhol. Úgy látszik, ezt érdemelte a város" - tette hozzá a cukrászda alkalmazottja. A férfi egyik kolléganője azt mondta, hogy ő az egyik barátnője lakásában vészelte át a vihart, de még a lakásból is hallotta, hogy a vihar kitörése után ordibálnak az emberek a Duna-parton.

A rendezvények közvetlen közelében, a József Attila sétányon lakó egyik nő az [origo]-nak azt mondta, hogy a vihar miatt bedőlt az udvarukba egy nagy fa. "Pánik tört ki, jobb lett volna, ha előbb lefújja valaki a rendezvényeket" - tette hozzá. A nő szerint ilyen még nem volt Vácon, a tövestül kicsavart fák magukkal rántották a vezetékeket is, ezért azóta sincs áram a környéken. "Mióta itt élek, ilyet még nem láttam" - tette hozzá. Kérdésünkre, hogy mi volt a legrémisztőbb a viharban, azt felelte, hogy a szél volt rendkívül erős, szinte "tornádószerű". A Duna-part közelében lakó nő is arról számolt be, hogy a szél szétszaggatta a kisebb méretű sátrakat, "még a házunk előtt is vannak sátormaradékok".

Forrás: Facebook/Árpási Károly
További képekét kattintson a fotóra!

Egy másik, szintén a rendezvény helyszínéhez közel élő társasházi lakos azt mondta, az ablakában még mindig ott vannak az esti viharban kidőlt fa ágai. "Javában tombolt a vihar, de még mindig ment a körhinta. Ott sikítottak rajta az emberek. Akkor kapcsolták le, amikor végül áramszünet lett" - mesélte az [origo]-nak a nő, akinek házának folyosóján is kerestek menedéket az emberek.

Egy férfi lánya és unokája a vihar idején a Duna-parti nagy sörsátornál tartózkodott. "Pánik volt, nem fújták le a koncertet, mindenki a nagy sátorba menekült" - mesélte a lányától hallottakat a férfi. "Nagy volt a pánik, az emberek ennek ellenére nem mentek haza. Tudja, milyenek a magyarok: ingyen van, koncert van, csak azért sem mennek haza" - tette hozzá.

Forrás: Váconline.hu
További képekét kattintson a fotóra! Forrás: Váconline

Egy önkormányzati cégnél dolgozó férfi az [origo]-nak azt mondta, a legnagyobb színpadnál, a legnagyobb tömegben állt a vihar kitörésekor. "Való igaz, hogy kemény vihar kapta el a váciakat, de, hogy pánik lett volna, azt erős túlzásnak érzem" - mondta a férfi, aki szerint a kiürítés ugyan nem volt zökkenőmentes, de nagyon jól szervezetten zajlott, még a templomokat is megnyitották. Este nyolc óra után tíz perccel állíttatta le a rendezvényt a polgármester, a rendőrök, biztonsági őrök tömkelege tette a dolgát, hogy a több ezer ember biztonságban hagyhassa el a helyszínt. "Katasztrófa sújtotta helynek néz ki a város nagy része. Kemény vihar volt, sok mindenkit megviselt, a körülményekhez képest azonban nem volt pánik" - tette hozzá a férfi.

Forrás: Facebook/Árpási Károly
További képekét kattintson a fotóra!

Kiss Zsolt, a váci önkormányzat egyik képviselője vasárnap késő este az MTI-nek azt nyilatkozta, ő ott volt a vihar kitörése idején, szerinte a tömeghisztéria és az emberek menekítése okozott gondot. Többen a háromnapos vigalom alkalmából felállított sátrakba menekültek, ám amikor azok recsegni-ropogni kezdtek, azokat szinte mindenki pánikszerűen elhagyta. A váci polgármester hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a vasárnap estére vonatkozó időjárás-előrejelzése szerint a vihar nagy valószínűséggel elkerüli majd Vácot, és sárga jelzés van érvényben, 50 km/h-s szél várható. "Ennek szellemében engedtük a rendezvényt, amíg csak lehetett" - mondta Fördős Attila, majd hozzátette, hogy ő este nyolc óra előtt 10 perccel megtartotta a főtéren a hivatalos záróbeszédet, majd kezdetét vette a szimfonikus koncert, míg a Duna-parton pedig a Kárpátia Együttes játszott.

Forrás: Facebook/Árpási Károly
További képekét kattintson a fotóra!

Mivel nyolc órakor érzékelhető volt, hogy a villámlás felerősödik, és jön a vihar, 20 óra 10 perckor utasítást adtam a rendezvény főszervezőjének a program teljes leállítására - mondta a polgármester. Fördős arról is beszélt, hogy bár a főtéren azonnal végrehajtották a rendelkezését, a Kárpátia koncertjét nem szakították félbe. Szerinte ez a hozzávetőleges 8-10 perces késedelmesség később bonyodalmakat okozott. A polgármester érthetetlennek nevezte azt, hogy a nézősereg egy része nem ment azonnal haza, pedig korábban minden rendezvény színpadán értesítették a nézőket, hogy vihar várható. Csak akkor húzódtak sokan fedél alá, amikor jött az orkánerejű szél. Az [origo] kereste a rendezvény honlapján szervezőként megjelölt céget is, a hozzájuk megadott telefonszámot azonban hiába hívtuk, nem vette fel senki.

Egy, a Duna-parti korzón áruló kézműves az [origo]-nak azt mondta, senki sem szólt sem az árusoknak, sem pedig a vendégeknek, hogy készüljenek fel, mert vihar közeledik. A neve elhallgatását kérő férfi szerint vannak "kulturált módjai" annak, hogy egy tömegrendezvényen, fesztiválon vagy vásáron figyelmeztessék a résztvevőket, Vácon azonban ez nem történt meg.

"A 2006. augusztus 20-ai szerencsétlenség óta a legtöbb vásárban, ahol megfordultam a vihar előtt szóltak, és írásban kellett nyilatkozni róla, hogy a saját felelősségünkre maradunk a területen" - mondta az árus. "Vácon senkinek egy fél szóval nem mondták, hogy veszély van és narancssárga riasztás" - tette hozzá.

A férfi saját bevallása szerint csak annak köszönheti szerencséjét, hogy a mellette könyveket áruló kereskedőnek telefonon szólt a felesége, hogy Pesten már készülődik a vihar. "Elkezdett pakolni és szólt nekünk is. Több vendég is megkérdezte, hogy mi a probléma, hova sietünk" - tette hozzá. "Én akkor kezdtem el igazán félni, mikor az autónkban ültünk a feleséggem, és folyamatosan faágak és gallyak zuhantak az autónkra. A feleségem sírórohamot kapott, attól tartottam, hogy egy fa rádől a kocsira" - mondta a kézműves kereskedő, aki "halálfélelemmel teli katasztrófaállapothoz" hasonlította a vasárnap este átélteket.