Vágólapra másolva!
Magyar kormánytagok beszédeivel nyitott meg a romániai Tusnádfürdőn a hagyományos nyári szabadegyetem, amelyre szombaton Orbán Viktort is várják. Semjén Zsolt kormányfő-helyettes a megnyitón azt mondta, isteni fordulatnak tartja azt, hogy épp ezen a napon érkezett meg a háromszázezredik állampolgársági kérelem is a határon túli magyaroktól.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt kormányfő-helyettes beszédével nyílt meg a romániai Tusnádfürdőn a hagyományos Bálványosi Nyári Szabadegyetem. Nemcsak Magyarországnak van felelőssége a nemzetrészek vonatkozásában, hanem a nemzetrészeknek is felelősségük van az egész magyarság ügyében - mondta Semjén, aki az "isteni dramaturgiának" tulajdonította, hogy éppen a szabadegyetem nyitónapján nyújtotta be a háromszázezredik állampolgársági kérvényt egy határon túli magyar, és ugyanezen a napon tették le a kétszázezredik állampolgársági esküt.

Forrás: MTI/Baranyi Ildikó
Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Németh Zsolt és Semjén Zsolt a szabadegyetemen

Beszédet mondott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy megmaradjon a közép-európai országok együttműködése az Európai Unióban. A közelmúltbeli romániai politikai változásokra utalva elmondta: "Az a kérdés, Románia kilép-e a közép-európai szolidaritás rendszeréből, vagy továbbra is azt erősíti".

A hét végéig tartó Tusványoson húsz sátorban zajlanak párhuzamosan pódiumbeszélgetések politikai, közéleti, kulturális, ifjúsági témákról, esténként pedig közkedvelt zenekarok szórakoztatják a táborlakókat. Szombatra a táborba várják Orbán Viktor miniszterelnököt, aki Tőkés László európai parlamenti képviselővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével tart előadást a "Magyarország és Közép-Európa megújul" című fórumon. Beszélgetésüket Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára moderálja.