Tárki: Megint távolodik a Fidesztől az MSZP

Vágólapra másolva!
Kis mértékben újra nőtt a különbség a Fidesz és az MSZP között, miután a szocialisták veszítettek támogatottságukból - derül ki a Tárki júliusi közvélemény-kutatásából. A legnagyobb változás, hogy tovább nőtt a bizonytalanok aránya: a választók 52 százalékát teszik ki.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben még soha nem volt olyan alacsony a választói aktivitás, mint júliusban - állapította meg a Tárki legfrissebb kutatása, amelyből az derül ki, hogy választóknak már csak kevesebb mint a fele rendelkezik valamilyen pártpreferenciával, és alig több mint negyede tekinti magát biztos szavazónak.

A felmérés szerint az elmúlt egy hónapot a változatlanság jellemzi, "kicsit hosszabb időtávban vizsgálva azonban érdekes, hogy a májusban még egymáshoz nagyon közel álló két párt újra távolodott egymástól".

"Míg májusban a kormánypártok és a szocialisták támogatottsága az elmúlt években nem tapasztalt szinten közelítette meg egymást, addig az előző két hónap során újra kinyílt az olló a két párt között, ami mögött az MSZP támogatottságának kismértékű csökkenése és a Fidesz-KDNP-vel szimpatizálók részesedésének stagnálása áll" - áll a Tárki összefoglalójában.

Változatlan a többi parlamenti párt támogatottsága, ugyanakkor a legjelentősebb csoportot azok alkotják, akik vagy nem tudnak választani a pártok közül, vagy pedig nem árulják el szimpátiájukat.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló júliusi kutatás azt mutatja, hogy a teljes népességen belül a Fidesz és a vele szövetséges KDNP támogatottsága 18 százalék, míg az MSZP támogatottsága az előző havi 14-ről 12 százalékra csökkent. A bizonytalanok és a pártszimpátiájukat el nem árulók aránya egy hónap alatt 48 százalékról 52 százalékra nőtt.

A biztos pártválasztók körében a kormányzó pártok támogatottsága 36 százalékról 38 százalékra, az MSZP-é pedig 27 százalékról 25 százalékra módosult. A Jobbik a teljes népességen belül 10 százalékon áll jelenleg, a pártválasztók közében 22 százalékon, az LMP-nél pedig ez a két arány 5 és 10 százalék. A Demokratikus Koalíció "szavazói a teljes népességen belül mindkét hónapban 2 százalékot, a pártválasztók körében pedig 3 százalékot tesznek ki".