Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pozsonyban megvan a Csatáry-ítélet

Vágólapra másolva!
Az 1948-as döntés szerint a volt csendőrt halálra ítélték, és elkobozták a teljes vagyonát.
Vágólapra másolva!

A szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) pozsonyi archívumában van annak a bírósági döntésnek az aktája, amely kimondja a háborús bűntettek elkövetésének gyanúja miatt a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáry László halálos ítéletét - közölte az intézet az MTI prágai tudósítójával csütörtökön.

"A Nemzeti Emlékezet Intézetének archívumában található akta tartalmazza a kassai Népbíróság 1948. június 8-án hozott ítéletét is, amelyben Csatáry Lászlót bűnösnek mondták ki, és halálra ítélték. Ugyanakkor 15 évre megfosztották polgári jogaitól, és elkobozták teljes vagyonát" - állítja az intézet, amely az MTI kérésére röviden ismertette a levéltárában található, a Csatáry-ügyet érintő dokumentumokat.

A 97 éves Csatáry László jelenleg a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ listájának első helyén áll: a második világháború idején Kassán volt rendőrparancsnok, és a központ szerint 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. Csatáryról nemrég a Sun brit bulvárlap közölt terjedelmes cikket, amelyben - részletezve az ellene felmerülő vádakat - azt is írták, hogy megtalálták Budapesten az idős férfit, aki, elküldte őket, amikor megpróbálták szóra bírni. A cikk megjelenése utén többen is sürgették a magyar hatóságokat, hogy vonják felelősségre az egykori háborús bűnöst.

Végül néhány nappal az írás megjelenése után őrizetbe is vették és kihallgatták. Elfogásakor együttműködő volt, nem lepődött meg, készült rá, saját maga által fogalmazott, megírt vallomást adott át az ügyészeknek. Ezt később szóban feltett kérdésekre kiegészítette. Ártatlannak vallotta magát, azt hangoztatta, hogy parancsra cselekedett, és a kötelességét teljesítette annak idején. Csatáryt házi őrizetbe helyezték.

A héten a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO) bejelentette: indítványozni fogja az erre illetékes szlovák szerveknél, hogy azok kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László Szlovákiába való kiadatását. A szervezet szerint a kiadatás egyik lehetséges jogalapját az szolgálhatná, hogy Csatáry ellen "jogerős ítélet van érvényben" Szlovákiában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről