Pénzt ígért Orbán a patikusoknak

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a gyógyszerészkamara vezetőinek azt ígérte, hogy pénzügyi segítséget ad a patikák visszavásárlásához. Orbán szerint az ország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához szombaton. A kormányfő a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével tárgyalt egy zuglói patikában, és ott ígérte meg a támogatást.

Orbán közölte, Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek. Ezért - mint fogalmazott - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".

A miniszterelnök kérdésre megjegyezte, hogy olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják. Orbán azt mondta, megállapodott Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban is, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot a patikák visszavásárlása érdekében.

Haladnak a követelésekkel

Hankó Zoltán a tájékoztatón elmondta, hogy a kormányfővel az elmúlt évek történéseit, a jelen gondjait és az elkövetkező időszak feladatait beszéltek át, továbbá áttekintették az MGYK által 2010-ben "Mit kíván a magyar gyógyszerész?" címmel megfogalmazott 12 pont sorsát. A kamara elnöke szerint időarányosan kifejezetten jól áll az általuk megfogalmazott 12 pont teljesítése.

Azok közül mostanáig megtörtént a patikaliberalizáció leállítása, visszaállították a kötelező kamarai tagságot és a gyógyszerészi kompetenciák rendezésében is igen jelentős előrelépések történtek. Ezenfelül várhatóan szeptemberben megjelenik, és hatályba is lép az a rendelet, amely a gyógyszerészi szakképzési rendszert is rendezi - mondta.

Az MSZP-nek nem tetszik

Az MSZP az egyeztetésre reagálva közölte, hogy a miniszterelnöknek és a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőinek a patika-visszavásárlás helyett a gyógyszertámogatásokról és a gyógyszerkassza felére vágásáról kellene tárgyalniuk. A szocialista Tukacs István szerint az igazi kérdés az, hogy a betegek hozzájutnak-e a gyógyszereikhez vagy sem.

"Orbán Viktor és a patikák képviselőinek tárgyalásán egyetlen szó sem esett a betegekről, azokról, akik azt mérlegelik, ki tudják-e váltani a számukra felírt gyógyszereket" - mondta. A politikus hozzátette, hogy az MSZP szerint nem egy szakmának, és különösen nem egy kamarai vezetésnek kellene "udvarolni", a beteg ugyanis nem attól jut hozzá a gyógyszeréhez, hogy a patika a patikus tulajdonába kerül.