Mégis kiadták Hoffmann Rózsa titkos kutatását

Vágólapra másolva!
Mégsem titkos tíz évre az a Nemzeti alaptantervről szóló kutatás, amely Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a NAT társadalmi elfogadottságát bizonyítja. Az oktatási államtitkárság korábban titkolózott, most viszont az [origo]-nak elküldte a Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző Kft. által áprilisban készített felmérést. Ebben arról kérdezték az embereket például, hogy kell-e a hazafias nevelés az iskolában, illetve helye van-e a János vitéznek a NAT-ban.
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa tavasszal többször is hivatkozott az ellenzék és szakmai szervezetek által bírált Nemzeti alaptanterv (NAT) nagy társadalmi elfogadottságára. Az oktatási államtitkár például május végén Edelényben azt mondta: "a Nemzeti alaptantervet nagy konszenzus övezi, egy ezerfős mintán alapuló közvélemény-kutatás során a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre".

A sajtó, egy oktatáskutató, illetve a Jobbik is hiába kérte eddig ezt a felmérést, az államtitkárság az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nem adta ki, mert szerintük tíz évig titkosak az abban szereplő adatok. Az államtitkárság az [origo]-nak pénteken mégis elküldte a felmérést, amelyet áprilisban a Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző Kft. készített ezerfős mintán.

Forrás: Nézőpont Intézet

A felmérésben nem szerepel az a kérdés, hogy az emberek támogatják-e a NAT-ot. A kutatók azt kérdezték az emberektől, hogy "a fontosabb tantárgyak alapismereteit minden diáknak kötelező legyen-e megtanulni". Ezzel a megkérdezettek 96 százaléka értett egyet. Emellett szerepel az a kérdés, hogy tanulniuk kell-e a fiataloknak a János vitézről és az 1848/49-es forradalomról. Ezzel a megkérdezettek 74 százaléka teljesen, 21 százaléka inkább egyetértett.

A további kérdések arra vonatkoznak, fontosnak tartják-e az emberek az erkölcsi, illetve a környezettudatos és testi-lelki nevelést, valamint kellenek-e a pénzügyi alapismeretek. A megkérdezettek 80-90 százaléka egyetértett ezekkel. A hazafias nevelés oktatásával 51 százalék értett teljesen egyet, és további 31 százalék inkább egyetértett. A "tudatos médiafogyasztás" oktatására is rákérdeztek a kutatók, itt a válaszok alapján a legnagyobb megosztottság: csupán 38 százalék értett teljesen egyet ennek szükségességével, 28 inkább egyetérett, 29 százalék viszont ellenezte ezt. A felmérésben emellett megkérdezik azt is, hogy a hasznos ismeretek oktatása vagy a felnőtt életre való nevelés az iskola feladata. 83 százalék szerint mindkettő.

Az oktatási államtitkárság közölte, hogy a kutatást a Médianéző Kft. mint fővállalkozó készítette. Az államtitkárság hozzátette, hogy "a Médianéző 2011. december 8. óta a kormányzati médiamonitor szolgáltatás keretében rendszeresen végez hasonló vizsgálatokat".