Navracsics tovább küzd az ír gázoló kiadatásáért

Vágólapra másolva!
Tovább lobbizik Navracsics Tibor igazságügyi miniszter az Európai Bizottságnál, hogy gyakoroljanak nyomást Írországra, amely nem adja ki Magyarországnak azt a férfit, aki halálra gázolt két gyermeket Leányfalun. Navracsics írt korábban az ír kormánynak is, de állítása szerint még nem válaszoltak neki.
Vágólapra másolva!

Újabb levelet írt a leányfalui ír gázoló ügyében Navracsics Tibor, az igazságügyért is felelős miniszterelnök-helyettes Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi felelősének, arra kérve őt, hogy érje el: az írek legyenek konstruktívabbak a szabályozási kérdésekben és a konkrét ügyben is.

A miniszter az MTI-nek szerdán elmondta: a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin ügyében "kissé megrekedtek a tárgyalások", az ír igazságügy-miniszter ugyanis még nem reagált a megkeresésére. Viviane Reding azonnal válaszolt a levelére, és háromoldalú egyeztetést hívott össze, de ő sem tudott egyelőre időpontot mondani a két szakminiszter és az uniós biztos közötti személyes találkozóra - tette hozzá.

Navracsics már június végén küldött egy levelet Alan Shatter ír igazságügyi miniszternek és Viviane Redingnek. A miniszter azt írta, hogy sajnálattal vette tudomásul, hogy az ír legfelsőbb bíróság úgy döntött, az Írországban tartózkodó Tobin, aki egy két- és egy ötéves kisgyermeket gázolt halálra, nem adható át Magyarországnak, és hogy nincs olyan további jogi eszköz az ír jogrendszerben, amelyet alkalmazni lehetne a férfi ügyében.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát a járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, a távollétében, három év szabadságvesztésre ítélték.

Az ír legfelsőbb bíróság azzal indokolta a határozatát, hogy a baleset idején hatályos ír jogszabály értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha Tobin megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Tobin azonban óvadékot tett le, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek.