Mintha a jóisten lekapcsolta volna a villanyt a West Balkánnál - interjú Szalontay Győzővel

Szalontay Győző West Balkán tulajdonos interjú
Vágólapra másolva!
Ha a West Balkán lépcsőjén tavaly januárban felnőttek zsúfolódtak volna össze, és nem tizenévesek, akkor nem történt volna haláleset - jelentette ki Szalontay Győző, a három halálos áldozattal járó diszkótragédia helyszínének tulajdonosa, akit nem jogerősen két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt a bíróság. Az összes vádlott ugyanazt az ítéletet kapta, Szalontay szerint összemosta a bíróság, hogy ki miért felelős. Állítja, nem tudta, hogy a kifejezetten tizenhat éveseket megcélzó Noise Night Life buli készül, mert a szervezők megtévesztették. Interjú.
Vágólapra másolva!

A tragédia estéjén, tavaly január 15-én hol volt?

Mi akkor egy nagy beruházást készítettünk elő a West Balkánban, és éjjel-nappal azon dolgoztunk a társammal. De azért tudtam, hogy a nyitás előtt be fogok menni. Az embernek már alapból van egy gyomorgörcse, ha idegeneknek kiadjuk a helyet. A szerződést is a legutolsó pillanatra hagytam, úgyhogy azért is mentem be, hogy a rendezvény előtt még közvetlenül aláírom. Illetve 8:30-kor még nem nyílt ki a kapu, pedig úgy volt, hogy 8-kor nyitják. Láttam, hogy a hely előtt már gyűlnek az emberek. Addig maradtam ott, amíg kinyílt a kapu, aztán elmentem máshova dolgozni, nem messze onnan. Mivel szívességről volt szó, akkor úgy értékeltem, hogy emiatt fontos, hogy ott legyek. De elértek, mert sosem kapcsoltam ki magam.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egyébként ott szokott lenni, amikor ilyen külsős rendezvény volt a West Balkánban?

Nekem a West Balkán az ötödik helyszínem volt, összesen kilenc ilyen klubom volt életemben, és szinte soha nem adtuk ki őket külsős rendezvényre. Mert klubokat szerettünk volna csinálni, ahová ha bejönnek az emberek, akkor mindig számíthatnak rá, hogy nyitva van. Amikor így, normálisan működött bármelyik helyünk, akkor nem adtuk ki külsősnek. Ez a Skálánál ott változott meg, hogy 2010 májusában kiderült, hogy azokat az átalakításokat, amiket terveztünk, sokkal bonyolultabb lesz megcsinálni, mint gondoltuk, és építésiengedély-köteles munkák is lesznek. Ezért abbahagytuk az állandó működést, hogy meg tudjuk csinálni a tervdokumentációt. Egy szöget sem vertünk be, de a papírmunka miatt fizikailag kivitelezhetetlen volt, hogy napi szinten működjön a hely. Közben iszonyú sok ember keresett meg, hogy adjuk bérbe, és úgy döntöttünk a társammal, hogy nem mindenáron, de alkalmanként rendben van. Akkor jól is jött, ha ki tudtuk adni, akkor a bérleti díjból másnap ki tudtam fizetni három vállalkozót. De azért nem akartuk kiadni olyan rendezvényre, ami nem jól szervezett. Több külsős rendezvényt mondtunk le, mint amennyi meg volt tartva. Ezeken én jellemzően mindig ott voltam, ha mégsem, akkor is elérhető voltam huszonnégy órában. Ezen az estén is úgy voltam, hogy tudtam, hogy amikor éjszaka végzek a vágással, akkor amikor megyek haza, még visszamegyek.

Hogyan tudta meg, hogy mi történt? Valaki felhívta azzal, hogy baj van?

Amikor otthagytam a helyet, akkor a villamosmegállóból már láttam a téren gyülekező tömeget, olyan ötszáz ember lehetett a téren, elég jól tudok tömeget megítélni. Tinédzserek voltak, és borzasztó állapotban voltak már az utcán. A villamosról vissza is csörögtem a biztonsági személyzetnek, hogy amennyire lehet, gyorsan próbálják a tér miatt kinyitni, meg, hogy ne engedjék be azokat, akik nagyon rossz állapotban vannak. Aztán elmentem. Később hívott engem először, azt hiszem, a biztonsági őrök vezetője (H. István, aki szintén vádlott az ügyben - a szerk.), hogy borzasztó állapotok vannak. Hogy kezelhetetlen tömeg van, ezt is mondta. Később megint hívott, hogy nagy baj van, mert késelés történt. Hívtam egy taxit, és visszamentem, de addigra már kint voltak a rendőrök. A lenti irodába kísért be egy tiszt, és ott jöttek a hírek, egész este a késelésről hallottunk, csak később derült ki, hogy nem volt ilyen. És csak hallgattam, hogy három, öt, nem tudom hány ember halt meg.

Mikor gondolt arra először, hogy gyanúsított lesz?

Ilyenre nem gondol akkor az ember. Csak azt éreztem, hogy baj van. Kivoltam teljesen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Beszéltek arról a bíróságon, hogy a szervezők megtévesztették a tulajdonosokat, akik nem tudtak arról, hogy milyen korosztály készül ebbe a buliba. Nem tudták a Noise Night Life-ról, hogy milyen célközönsége van?

Soha nem akartunk ilyen korosztálynak bulit vállalni. Régebben egyszer másutt szerveztem egy délutáni gördeszkás bulit, és lerombolták a gyerekek a helyet. És amikor mentem, hogy irgum-burgum, hát akkor csak úgy álltak, hogy bocsánat. És rendesek voltak, meg minden, de azt vettem észre, hogy igazából fel sem fogták, hogy mi a bajom. Meg a Skála előtt is volt egy ilyen buli egyszer, ahol mi kávézóteraszt nyitottunk. Az önkormányzat csinált ott előtte valami rendezvényt, SP meg az Anti Fitness Club lépett fel. Eljött vagy háromszáz emós gyerek, mindegyiknek volt műanyag flaska a kezében, szörnyű katyvaszokkal, mindegyik cigizett, pedig voltak vagy 12-14 évesek. Pár éve a legfiatalabb közönség még18-22 éves volt, de olyan, hogy a célcsoport kifejezetten a 16 éves, arról szó sem volt. Mi sem voltunk szentek 16 évesen, de az más, amikor egy koncertre belóg mondjuk ötven kiskorú, mint amikor kimondottan olyan bulit csinálnak, ahová több ezer 16-18 éves gyereket hívnak meg. 2010-ben már tömegével kerestek meg ilyen rendezvényekkel. Én meg mindet küldtem el, mert nekem nem kell, hogy kiskorúak legyenek ott.

Akkor pláne nem értem, a Noise Night Life miért fért bele mégis? Lehetett tudni, hogy a közönsége ilyen.

A Noise Night Life kerülő úton került hozzánk. Én erről korábban csak egyszer hallottam. Hallott a West Balkán előtt a Noise Night Life-ról?

Nem, de nekem nem is ez a munkám.

De ez nem így megy. A West Balkánba jellemzően 25-35 évesek jártak, a gyerekbulikkal mi nem nagyon kerültünk kapcsolatba.

Akkor nem tudta, hogy milyen a közönsége, vagy nem nézett utána?

Nem. Engem megkeresett két huszonéves srác még az előző decemberben, hogy hoznának hozzám egy rendezvényt, a Normafa Open Airt. Néztem a neten, hogy az meg mi. Megfejtettem, hogy az egy nyári elektronikus zenei buli, ahová 18-22 körüliek járnak. Gondolkodtam, aztán mondtam, hogy oké, bejöhettek. És december 4-én lement egy ilyen buli. Ott voltam éjszaka, zárásig, mert nem mertem elmenni. Mások ezek a gyerekek nagyon. Ugyanez a két srác - egyikük vádlott szintén (Cs. József, a Noise Night Life egyik szervezője - a szerk.) - keresett meg aztán megint, hogy 2012-ben is csinálni akarnak Normafa Open Airt, és dobálták a dátumokat. Mondtam, hogy bocs srácok, de nem. Fűztek, fűztek, kiraktam őket az ajtón, jöttek be ablakon. Végül azzal jöttek, hogy már meghirdették, és mekkora kiszúrás, hogy ha ezek után már nem engedem meg. És így adtam ki nekik a Normafa Open Airre. Ez volt a legutolsó kiadott bulink, ez a kurva este. Márciusban már építkeztünk volna.

Tehát akkor nem tudták, hogy itt egy másik buli készül?

Abszolút nem. Mindenkinek azt mondták, hogy december 4-e lesz megismételve, ugyanazok az emberek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

És a buli hirdetéseiből vagy Facebook-oldaláról sem derült ki, hogy Noise Night Life készül? Mindenki más tudta, hogy mire jön bulizni.

Csak utólag derült ki a számomra, hogy a Facebookon nyomták ezt. Kirakták a Facebookra, hogy gyere el, mert olcsó a belépő, olcsó a pia, ezzel a tinédzsereket célozták meg. Ebben áll a Noise Night Life sikere. Akkor nekünk minden annyira az építkezésről szólt, hogy ezt a bulit úgy éltük meg, hogy utolsó, és le fog menni, és ha túl vagyunk rajta, végre megkapjuk az engedélyt az építkezéshez.

Ez a fáradtság, ami az önök részéről körülvette a rendezvényt, nem azt jelenti, hogy nem törődtek annyira ezzel a bulival? A bíróságon elhangzottak szerint például nem volt senki, aki bejelentse a rendezvényt a tűzoltóságon, a helyszínen egy csomó hiányosságot tártak fel a szakértők...

A vádirat nagy része nem állja meg a helyét. Állítólag nincs menekülési útvonal, pedig van. A bírósági tárgyaláson, amikor huszadjára állították, hogy nincs, indítványoztam a bíróságnak, hogy menjünk ki a helyszínre egy új szemlét tartani, és akkor látni fogják, pontosan hol van ilyen, mindegyik felett ott az exit tábla, 87 irányjelző fény mutat feléjük. Elutasította a bíróság. A vádirathoz több száz fotót csatoltak, de a nagy részük nem is a bérelt területeken készült. Van menekülési útvonal.

Hol van az a menekülési útvonal? A ruhatár mögötti eltorlaszolt rész?

Nagyon sok kijutási lehetőség van az épületben. A ruhatár mögötti rész is menekülési útvonal, de nem volt eltorlaszolva. De tovább megyek. Az, hogy hány menekülési útvonal volt a harmadik emeleten - volt, nyitott állapotban, kitáblázva, füstmentes lépcsőházba vezető - az teljesen irreleváns a történtekkel kapcsolatban. Mert ami történt, az a földszint és a második emelet közötti lépcsőn történt. Ez teljesen független attól, hogy a harmadikon volt-e menekülési útvonal. A belső közlekedési lépcsőkön nem szokott lenni külön menekülési útvonal. A lépcsőn lehet menni lefelé és felfelé.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A bíróságon sokszor volt arról szó, hogy egy tűzoltói szakvélemény szerint mindössze 307 fő a West Balkán befogadóképessége. Ehhez képest aznap este mintegy 2800-an voltak. Hány ember fér be ön szerint biztonságosan a West Balkánba, és mit tudott, hogy hányan lesznek?

A 307 fős sokat emlegetett szám egy 2010. májusi tűzoltó parancsnoksági végzésben szerepel, az építési engedélyeztetés kapcsán mi magunk kértük. Ez arról szól, hogy csak a nagyteremben hány ember fér el szerintük. De a tűzoltók nem vették itt figyelembe a teraszt, és még egy kijáratot. Ha ezt is figyelembe veszik, akkor csak ez a terem 600 fős. De nem ennyi a befogadóképesség: van egy kisterem a harmadikon, a negyediken van egy nagyterem, ott van egy karzat, és még a földszinten is vannak területek a lépcső mögött.

És hány fős a hely akkor valójában?

Körülbelül 1600-1800 fős.

És erről van valamilyen dokumentum?

Nem is kell, ez a különös. Elmondom, miért. Alkalmi rendezvények esetén bejelentési kötelezettséged van. Be kell jelentened az önkormányzatnak, a rendőrségnek, a tűzoltóságnak. Be kell adni a papírt, de engedélyt nem kell kérni tőlük. Tehát a szervező jelenti be a létszámot.

Miről tudott, hogy hány embert akarnak behozni?

1800-ban maximáltuk, és a Normafa Open Airen, december 4-én is így volt, de akkor ennél is kevesebben voltak.

A biztonsági őr szembesült azzal, hogy 4000 karszalagot nyomtattak a szervezők. Ez önhöz nem jutott el?

Ezt aznap este ott vették elő, én nem is feltételeztem, hogy ilyet csináltak. Az ember ilyenkor nem kérdezi meg, hogy hány karszalagot nyomtattál. Ilyen erővel azt is megkérdezhetném, hogy te, biztos, hogy azt a rendezvényt csinálod, amit mondtál nekem?

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Üzemeltetőként, tulajdonosként ön szerint nem jogosan merül fel, hogy ilyen esetben felelőssége lehet?

De, mindenkinek számot kell adnia azért, amiért felel. Én az épületért mint bérbeadó felelek. Az állagáért. Meg azért, hogy kiknek adtam ki és hogyan. A szervező viszont számoljon el azzal mindenképpen, hogy kiskorúakat céloz meg. Ez olyan felelősség, amit én nem vállalnék fel. Felnőtteket könnyebb felvállalni, mert a felnőtt magáért felel. Ha a Noise Night Life-nak utánaolvas az ember, világos, hogy ezeken a bulikon nem kevesen használtak dizájnerdrogot. A Kati akkor még legális volt, interneten lehetett rendelni. Nem érintette az én generációmat ez a szer, de ez egy nagyon kemény pszichodrog. Nem akarom erre terelni a témát, a meghalt lányok szervezetében nem találtak kábítószert. De ez tény.

De ennek mi köze van ahhoz, hogy hány ember zsúfolódik össze egy lépcsőn?

Az, hogy ha ugyanennyi felnőtt ember zsúfolódott volna össze ezen a lépcsőn, és nem dizájnerdroggal, hanem mondjuk alkohollal, akkor ez nem történik meg. Én ezt gondolom. Tudom, hogy az éjszakában hogyan viselkednek az emberek. Régebben is lógtak be a bulijainkba kicsik. Volt olyan, hogy ott ült maga alá hányva, mi meg ott aggódtunk fölötte, hogy mit csináljunk vele. Volt ilyen. De nem voltak háromezren. A lépcsőn amúgy nem háromezren torlódtak fel, és az emeleti termek, mint az elmondásokból kiderül, félig üresek voltak.

Tehát ha ezek az emberek, azon a lépcsőn mind felnőttek, és mondjuk csak simán részegek, akkor mi történt volna? Akkor álltak volna egy helyben, és megvárják, amíg valamelyik irányba el tudnak menni?

Nem. Tudtak volna mozogni, folyamatosan.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mit jelent az ön szerint, hogy mind a négy vádlott pontosan ugyanolyan ítéletet kapott első fokon?

Hát, hogy mindenkit ugyanannyira ítéltek percre pontosan, ott helyben azt sugallta nekem, hogy nincsenek pontosítva a szerepek. Persze kívülről sokan azt gondolják, hogy ahhoz képest, hogy meghalt három gyerek, nem mindegy, hogy mi lesz ezzel a négy emberrel? Egyszerű. Csak hát ez rólam szól. Az a lényeg, hogy legyen tiszta az ügy, mindenkit a saját szerepe után ítéljenek meg. Addig, amíg nem tisztázzák azt, hogy ő szervező, ő bérbeadó, ő biztonsági személyzet, és ilyen meg ilyen jogszabályokat szegett, addig nem tudom elfogadni. Engem gyakorlatilag szervezőnek tekintenek az ítélet alapján. Nem gondolom, hogy a Noise Night Life-ot szerveztem. Mert ha tudom, hogy ez jön hozzánk, és megnéztem volna, akkor nem adtam volna bérbe. Ítéljen el, mert szerinte rossz állapotban van az épület - mondjuk szerintem nincs -, vagy ítéljen el azért, mert büntetőjogi felelősségem van abban, hogy beengedtem ezt a rendezvényt.

Ha van büntetőjogi felelősség, akkor az kié ön szerint?

Szerintem a szervezőké. Aki felvállalja, hogy kiskorúakat hív egy buliba, ráadásul nekem ezt nem mondja el.

De a biztonsági szolgálat az öné. Azzal sem ért egyet, hogy a biztonsági szolgálat nagy hibát követett el azzal, hogy milyen ütemben engedte be az embereket?

Itt egyszerre csillió hiba történt. Amikor kinyitották a kaput, nagyon gyorsan kialakult egy ostromállapot, dobálták őket üvegekkel, és poénból lökdösődtek. A karbantartó szerint a korláton kívül mászkáltak a lépcsőházban. Kapunyitás után fél órával már mindenki pánikban volt.

És miért nem voltak többen a biztonságiak? Ha pedig a biztonsági főnök látja, hogy baj van, nem dolga, hogy hívjon még embereket?

Ők 1800 emberre készültek, december 4-én elég volt ennyi ember. Itt mindenkinek az lett volna a dolga, hogy jobban reagáljon erre a helyzetre, igyekeztek is. Amikor meghalt ez a három gyerek, az olyan, mintha a jóisten lekapcsolta volna a villanyt negyed órára.