Hova meneküljünk, ha már a Balaton is húgymeleg?

hőség, kánikula, hol van hűvös a melegben?, illegális fürdőzés, fiatalok fürdenek a Dunában a Sziget Fesztivál ideje alatt
Vágólapra másolva!
Hideg folyók, barlangok, hűvös altemplomok és hangulatos borospincék is feledtethetik a perzselő forróságot a kánikula közepén, a magyarok mégsem nagyon lépnek túl a zsúfolt és egyre melegebb strandok kínálatán. Az [origo] összeszedte, hova mehet, aki igazán jót szeretne hűsölni, és azt is, hogy melyik alternatívának milyen buktatói lehetnek.
Vágólapra másolva!

Szinte elviselhetetlen hőség tombol Magyarországon a hétvége óta, az ország egész területére hőségriadót rendeltek el. Mivel a napi középhőmérséklet immár tartósan 27 fok fölött van, az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb szintű riasztást adta ki: a fővárosban folyamatosan locsolják a főutakat, hűtik a síneket, a forgalmasabb csomópontokban pedig ingyen osztanak vizet a járókelőknek.

Hétfőn napközben az egész országban 32-37 fok között volt a hőmérséklet, és a kánikula következő napokban is megmarad. Akit a belvároshoz kötnek a hétköznapok, az nem tehet mást, mint hogy klimatizált irodahelyiségekben kuksol, a klímával ellátott 4-6-os villamosokban keres fedezéket, vagy a nagy hipermarketek hűtőpultjai előtt dekkol. Akinek azonban van némi mozgástere, az több alternatív lehetőséget is választhat a fokozatosan húgymeleggé váló balatoni strandokon kívül.

1. A leghidegebb fürdőhelyek

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A napok óta tartó kánikulában a hagyományos fürdőhelyek egyre jobban felmelegszenek, a regionális vízügyi igazgatóságok adatai szerint Balatonakalinál a víz már hétfő reggel is 27,5 fok volt, de a Velencei-tó is 26,6 fok, a Fertő-tó 27, a Tisza-tó 25 fokos volt. A sekély vízpartokon ez napközben még tovább melegszik, így estére a part mentén igazi lábvízzé válhatnak a strandok.

A leghűsítőbb fürdőket ezért inkább folyókban vehetjük a kánikula idején, az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a magyar folyók 5-6 fokkal is hidegebbek a tavaknál. A Rába 21, a Dráva 20 fokos, a Duna és a Bódva felső szakaszán pedig még 20 fok alatti hőmérsékleteket is mértek: a Duna Rajkánál, a Bódva pedig Szendrőnél mindössze 19,4 fokos. Az egyetlen probléma az, hogy ezeken a szakaszokon nincs kijelölt szabadstrand, így aki a folyóba merészkedik, törvényt szeg - mondták az [origo]-nak a két település polgármesteri hivatalánál.

Szendrőn a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja azt mondta, csak néhány gyerek merészkedik bele a hűvös folyóba, amelynek most olyan alacsony a vízszintje, hogy nem is igen lehet benne úszni. Kiss Vince rajkai polgármester szintén csak egy-két emberről tud települése határában, aki bele szokott menni a folyóba. "A mai világban már elszaporodtak a műanyag medencék, ezért az emberek megoldják abban a hűsölést" - mondta. Rajkához legközelebb egyébként Dunaszigeten, valamint a Mosoni-Dunán, Halásziban és Mosonmagyaróváron vannak szabadstrandok, ezek vízminősége azonban az Országos Környezet-egészségügyi Intézet adatai szerint csak "tűrhető", néhol egyenesen "kifogásolható".

Aki nem akar kockáztatni, az belépőjegy ellenében a fővárosi strandok között találhat még viszonylag hideg medencéket, de csak ha tudja, hol keresse. A legtöbb budapesti fürdőben 26-30 fokos a víz, de a Csillaghegyi strand egyik medencéjében 21-22 fokos hideg várja az úszókat, akár csak a Lukács és a Római fürdőben. A leghidegebb merülőmedencék a Széchenyi fürdőben vannak: bár a nagyobb medencék itt jóval melegebbek, néhány apró medencében akár 18 fokos vizet is találhatunk (a különböző fürdők vízhőmérsékletéről itt tájékozódhat).

2. A leghűvösebb templomok

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Igazi felüdülést jelentenek a kánikulában a vastag falú templomok, ahova bárki betérhet egy kis hűsölésre. A budapesti Szent István Bazilika honlapján két éve meg is próbálták ezzel népszerűsíteni a templomokat az akkori kánikula idején: "Melege van? Hűsöljön a templomokban!" - szólt a szlogen, amely szerint a Bazilikában a legnagyobb kánikula idején is csak 22 fok van, így kellemes hűvössel várja az imádkozó és betérő vendégeket.

Hasonló viszonyokkal várja a látogatókat a tihanyi bencés apátság is, amelynek altemplomában 24, kőtárában pedig 22-23 fok körül lehet a hőmérséklet - mondta az [origo]-nak Tátrai Zoltán, az apátság titkárhelyettese. Az esztergomi bazilika azonban mindkettőt veri: itt egy, a bazilikában rendszeresen megforduló férfi szerint még a kánikulában is csak 10-15 fok köré melegedik a levegő, és augusztus végén is legfeljebb 20 fokot ér el.

"Az előtérben már mindenkin látszik, hogy nagyot sóhajtanak, amint megérzik a kellemes hűvöset" - mondta a templomot jól ismerő férfi, aki szerint a bazilika alagsorában, a kriptában még ennél is hidegebb, körülbelül 10 fok van, és kánikulában is látszik az emberek lehelete. A tömegek mégsem választják a templomokat hűsölésre - mondták az [origo]-nak többen is: a tihanyi apátság titkárhelyettese szerint sokkal több látogatójuk van felhős, borongós időben, a kánikulában az emberek még mindig inkább a strandot választják.

3. Örökké hideg barlangok

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Magyarország viszonylag jól el van látva látogatható barlangokkal is, amelyek szintén kellemes menekülést jelentenek a kánikulából. Az [origo] által megkeresett barlangoknál azonban szintén nem tapasztaltak megugró forgalmat, az embereknek szerintük sem jut eszébe elszakadni a vízparttól.

Pedig ha valahol, itt igazán ki lehet szakadni az izzasztó hétköznapokból: a tapolcai tavasbarlangban jelenleg mintegy 20 fokban csónakázhatunk a földalatti tavon, egy ugrásra a Balatontól, a szintén Balaton-parti Csodabogyós barlangban pedig egész évben 9,5 fok van. Ezt a barlangot csak felszereléssel, apró járatokon át kúszva tudjuk bejárni, de vannak teljesen kiépített, mindenki számára kényelmesen látogatható barlangok is. Az Aggteleki Baradla-barlangban például a fantasztikus cseppkövek mellett 10 fokos hűvös várja a látogatókat, akár csak a fővárosiak számára legelérhetőbb Pál-völgyi-cseppkőbarlangban.

Az aggteleki cseppkőbarlangban az [origo]-nak telefonon azt mondták, hogy érzékelnek forgalomnövekedést, de nem egyértelmű, hogy ez a kánikula miatt van: a barlangban egyébként is nyáron van a főszezon. Az [origo]-nak nyilatkozó alkalmazott ennek ellenére azt mondta: a barlang kiválóan alkalmas a kánikula elől menekülők, hűsölni vágyók számára 1 vagy 2 órás föld alatti gyalogtúráival.

4. Nyáron is működő jégpályák

Forrás: MTI/Czika László

A profi hokicsapatokon kívül keveseknek jut eszébe, de nyáron is működik az országban néhány fedett jégpálya, amelyeken igazi télbe csöppenhetünk vissza. Ezek megtalálásához azonban komoly kutatómunkára van szükség: az [origo] által megkeresett vidéki jégpályák közül ugyanis mindegyik bezárt a nyári időszakban, és Budapesten is csak néhány jégcsarnok várja kitartóan a hidegre vágyó korisokat. "Ilyenkor szinte mindenki bezár nyári karbantartásra, mi is csak augusztus 8-án nyitunk újra" - mondta az [origo]-nak a Pesterzsébeti Jégcsarnok üzemeltetési koordinátora.

Az újbudai BHG-pálya azonban most is nyitva van - mondta az intézmény egyik munkatársa, Fehér Kálmán. A jégcsarnokban főleg iskolai táborokat, tanfolyamokat tartanak, esténként pedig hokicsapatok edzenek, de minden szombaton van úgynevezett "közönségjég", amikor bárki mehet korcsolyázni. Aki korcsolyázásra fanyalodik, annak nem is kell nagy tömegtől tartania, a lehetőséggel ugyanis nagyon kevesen élnek, csak 5-10 ember jelenik meg szombatonként - mondta a jégcsarnok munkatársa. "Nyilván azért, mert pénzbe kerül, és mindenki az ingyenes vízpartot választja helyette" - tette hozzá.

Egy másik lehetőség a korcsolyázni vágyóknak az óbudai műjégpálya, ahol ugyan szabadon nem lehet korcsolyázni, de csapatok óránként 10-16 ezer forintért lefoglalhatják a pályát. Akinek megér ennyit a hűsölés, az 5-10 fokos hidegben korcsolyázhat, hokizhat vagy akár egyszerűen csak csúszkálhat a haverokkal.

5. Nyirkos borospincék

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Magyarország 22 borvidékén hangulatos borospincék tömege várja a föld alatt azokat, akik sem a barlangokra, sem az altemplomokra, sem az aktív téli sportokra nem fanyalodnak rá. Ezek a pincék ráadásul a nyári kánikulákban gyakran szintén konganak az ürességtől, ezért nem okozhat gondot egy borkóstolás megszervezése. Az [origo]-nak tokaji és villányi pincékben is azt mondták, hogy egyáltalán nem tapasztaltak rohamot a meleg miatt, sőt: több pincetulajdonos arra panaszkodott, hogy pincéikből ilyenkor a szokásosnál is jobban elmaradoznak a vendégek.

Egy nagyobb tokaji pincészetben, a Rákóczi pincében azt mondták, hogy most még 15 fok van a hordók között, de ezt nem érzik elég vendégcsalogatónak, szervezett programjaik népszerűségét ez nem befolyásolja. "Van egy kisebb borozónk is, ott látszik egyedül, hogy a borterasz ilyen kánikulában már nem túl népszerű, a pince viszont jóval inkább - mondta a pincészet egyik alkalmazottja. Egy kisebb tokaji pince tulajdonosa szerint viszont a kánikula éppen a kívánttal ellentétes hatást ér el: "az emberek ki sem mozdulnak otthonról a nagy melegben, el sem indulnak a pincékhez" - panaszkodott.

Egy kis villányi pince vezetője szerint pedig 12-13 fokos hűvös is lehet odalenn a hordóknál, ami már szinte túl hideg is a vendégeknek: ő ezért inkább egy külön borozóteremben, 20 fokban kínálja a borait. Az asszony szerint az emberek mégsem kapcsolják össze fejben a hangulatos, öreg borospincéket a kellemes hűvössel. "A többség inkább csak a csicsás, csillogó, légkondicionált helyekre szeret menni" - mondta. Pedig szerinte kifejezetten jó egy régi kőpincében üldögélni, igaz, ennek is megvan a veszélye. Ha ugyanis valaki végigkóstolja a borkínálatot, és utána hirtelen tér vissza a kánikulába, azt azonnal, fájdalmasan üti fejbe az alkohol és a forróság.

6. Jégverem és jégbár

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A durvább hidegre vágyókat Budapesten a felsoroltakon kívül néhány extrém vacogási lehetőség is várja: a fővárosban ugyanis tavaly megnyitott az ország első jégbárja, ahol a falakat jégtömbök borítják, a termeket jégszobrok díszítik, és a bútorok, székek, kanapék és poharak is jégből vannak. Az egyelőre egyedülálló Váci utcai bárban folyamatosan mínusz 10 fok körüli a hőmérséklet, ahol poncsókban, meleg ruhákban is dideregve iszogathatunk a nyár közepén (a helyről itt olvashat bővebben).

Zuglóban még extrémebb hideget, akár a mínusz 110 fokot is kipróbálhatja, aki radikális módszerekkel akar szakítani a kánikulával: a Hidegkamra nevűt hidegterápiás központban néhány percre a természetben sosem tapasztalt hőmérsékletnek tehetjük ki magunkat. Az intézményben gyógyításra használják fel az hideget. A rövid fagyoskodást meglehetősen borsos áron adják, egy alkalom 9000 forint, de ez az intézmény üzemeltetője szerint különböző pozitív élettani hatásokkal is jár, ha valakinek megér ennyit a forrósággal való rövid szakítás (a Hidegkamráról készített videoriportunkat itt nézheti meg).