Vágólapra másolva!
Három kormánybiztost mentett fel Orbán Viktor: az elszámoltatásért felelős Budai Gyula, az Operaházat vezető Ókovács Szilveszter és az új múzeumi negyedért felelős Baán László is már csak augusztus végig dolgozik ebben a tisztségben. A Miniszterelnökségen nagy átszervezésbe kezdtek, de Budai Gyula még néhány napja is azt mondta az [origo]-nak, neki senki nem szólt, hogy mennie kell.
Vágólapra másolva!

Augusztus 31-i hatállyal felmentett tisztségéből három kormánybiztost a kormány - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Menesztették Budai Gyulát, aki az elszámoltatási és korrupciósellenes kormányzati feladatok összahangolásáért felelt, Ókovács Szilvesztert, aki kormánybiztosként vezeti az Operaházat, és Baán Lászlót, aki az új múzeumi negyedért felelt kormánybiztosként. A Magyar Közlönyben megjelent határozatokból nem derül ki, hogy a feladataikat kik veszik át, esetleg más formában folytathatják-e azokat, sem az, hogy miért döntött így a kormány.

A Kormányszóvivői Iroda este adott ki közleményt a három biztos felmentéséről, mint fogalmaztak, "áttekintették, megtárgyalták és elfogadták" a beszámolóikat. A kormányzati közlemény szerint Baán László a képzőművészeti gyűjtemények körül, Ókovács Szilveszter az Opera és az Erkel Színház körül kap majd feladatot. Budai Gyula jelenleg államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban, így ebben a pozíciójában marad meg. Az elszámoltatásról készített beszámolójáról augusztus 20. után ígért tájékoztatást a szóvivői iroda.

Ahogy pénteken megírtuk, az [origo] információi szerint csak három kormánybiztos maradhat a posztján azután, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János eldöntötte: felülvizsgálja a miniszteri és kormánybiztosok egyre áttekinthetetlenebb rendszerét. Az [origo] információi szerint a lépés egy ideje már napirenden volt a Miniszterelnökségen, és maga Orbán Viktor sürgette, noha személyesen is jó pár megbízottal gyarapította az elmúlt két évben a különböző kiemelt feladatokra felkértek listáját.

Miután a múlt héten felmentették Nyitrai Zsoltot, a nemzeti konzultáció levezényléséért felelős miniszterelnöki biztost, a kormányszóvivői iroda is bejelentette már, hogy a kormánymegbízotti, miniszterelnöki megbízotti, miniszterelnöki biztosi és kormánybiztosi rendszer "alapos felülvizsgálata miatt" várhatók még személyi változások, és szeptembertől a jelenleginél jóval kevesebb ilyen tisztség lesz. A várható változásokra vonatkozó kérdéseinkre a Miniszterelnökség a héten sem árult el ennél többet.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a napokban az [origo]-nak azt mondta: őt még senki nem értesítette, hogy hagyja abba 2010 novemberében megkezdett munkáját. "Velem még senki nem közölt semmit, úgyhogy végzem a munkám" - mondta, és hozzátette: négy hónap múlva, 2012 novemberében amúgy is lejár a megbízatása. Budai Gyula eddig elhúzódó vizsgálatokat, megszüntetett nyomozásokat és egy felmentő ítéletet tud felmutatni. Hivatala majdnem másfél ezer üggyel foglalkozott az elmúlt két évben, de ezek többsége a gyanúsításig sem jutott, és jelenleg mindössze négy ügyben zajlik bírósági eljárás, még Gyurcsány Ferencet sem sikerült a vádlottak padjára ültetnie.

Nem készült a kormánybiztosi poszt megszűnésére Baán László sem, aki a napokban az [origo]-nak azt mondta, hogy az új múzeumi negyed terveit támogatta a szakma és a minisztérium is, a kormány részéről pedig egyértelműen pozitív visszajelzés, hogy július elején elfogadták az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáról szóló előterjesztést. Eszerint a 2014-ben induló fejlesztési tervben hat múzeum öt épületet kap az 56-osok terén, gyalogosövezet lesz a Hősök tere és egyesítik a Szépművészeti Múzeumot a Nemzeti Galériával. Baán hozzátette, hogy a jövőben a múzeumi negyed részletes koncepcióját kell kidolgoznia, amelyet 2013 őszén kell a kormány asztalára tennie.

Ókovács Szilvesztert tavaly augusztusban "az Operaház főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb kétéves időtartamra" nevezte ki a miniszterelnök, miután a főigazgatói pályázatot 2011 júniusában elnyert Horváth Ádám két nap után lemondott megbízatásáról. A főigazgatót Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás-miniszter nevezte ki, de Orbán Viktor a kinevezés napján közölte, hogy a miniszternek nem volt felhatalmazása a lépésre. Az Opera vezetése a kormányváltás óta problémás: a kulturális államtitkár 2010-ben Harangozó Gyulát kérte fel az Operaházat vezető miniszteri biztosnak, de róla később kiderült, hogy az ő felhatalmazása sem hivatalos. Réthelyi Miklós ezután Horváth Ádámot nevezte ki miniszteri biztosnak, aki két napig állt az Opera élén. Az új főigazgatói pályázatot még nem írták ki az intézmény vezetésére.

Az [origo] összesítése szerint a három most felmentett kormánybiztossal együtt még 11-en voltak a héten pozícióban.