Megölték az eltűnt lányt

eltűnt egy rendőrségi pszichológus, bándy kata, Pécs
Vágólapra másolva!
A hétvégén eltűnt rendőrségi pszichológus holttestét találták meg - erősítette meg a rendőrség. Azt is közölték, hogy az elsődleges adatok szerint gyilkosság történt, külön nyomozócsoport keresi a tettest. A rendőrök nagy erőkkel keresték a 25 éves nőt, akinek eltűnése után a rokonok és barátok nagy figyelmet kiváltó Facebook-kampányt indítottak. A nő apja aggódott a környék miatt. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség megerősítette, hogy az eltűnt rendőrségi pszichológus holttestét találták meg szerda délután. Az elsődleges adatok szerint a nőt megölték, a pontos körülményeket igazságügyi orvosszakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság külön nyomozócsoportja folytatja a nyomozást emberölés gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A főkapitányság szóvivője azt mondta az [origo]-nak, más kérdésre egyelőre nem válaszolnak.

Amikor szerda késő délután a rendőrség közölte, hogy holttestet találtak, az [origo] tudósítói mindössze annyit láttak a pécsi Kiss Ernő utca elkerített részénél, hogy nagy fehér ruhába öltözött rendőrségi helyszínelők hajladoztak egy parkos részen. Az elkerített rész közel van ahhoz a helyhez, ahol a hétvégén eltűnt 25 éves rendőrségi pszichológus, Bándy Kata lakott. A rendőrség akkor azt közölte, hogy a holttestet egy férfi találta meg egy bokor tövében, ekkor még folyt az azonosítás.

A Dunántúli Napló azt írja, hogy információik szerint a bűncselekménnyel összefüggésben a környéken jelenleg is keresnek valakit. A rendőrség azt feltételezi, hogy az elkövető a környéken bujkálhat. A helyszínen tartózkodik Dakos József megyei főkapitány is. Az [origo] tudósítói szerint a sok érdeklődő is összegyűlt a lezárás hírére, voltak olyanok, akik direkt azért bicikliztek oda a város másik végéből, hogy megnézzék, mi történt.

A lezárt részre este negyed hét tájban érkezett meg a Pécsi Temetkezési Vállalat egyik autója.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Falragaszokon is keresték az eltűnt fiatal nőt. Kattintson a képre, és nézze meg a helyszínen készült galériánkat!

"Ez egy ilyen környék" - mondta egy idősebb férfi, aki azt mondta, nem is csodálkozik, hogy holttestet találtak ott. Egy másik idősebb férfi, aki a fás, bokros résszel szemben lévő emeletes házakban lakik, azt mondta, hogy furcsállja, hogy itt találták meg a nő holttestét, mert szerinte napközben sok ember megfordul azon erdős részen, a túloldalon van egy kutyafuttató, és sokan a kutyájukkal mennek, ezért szinte lehetetlennek tartja, hogy három napon keresztül nem tűnt fel senkinek, még a kutyáknak sem, hogy ott van egy hulla, így ő inkább azt feltételezi, hogy csak most hozhatták oda a holttestet nemrég.

Volt, ahol még ástak is

Az [origo] tudósítói szerdán kora délután már rengeteg rendőrrel találkoztak a lány lakhelyének közelében. "Sokkal jobban rajta vannak, mintha egy sima civil tűnt volna el" - mondta egy férfi a Dugonics András utcában az [origo]-nak. Ebben az utcában lakott a lány, a férfi pár házzal arrébb lakik. A férfi kora délután az után nyilatkozott az [origo]-nak, hogy a lány után kutató rendőrök őt is felkeresték, kikérdezték, és körbenéztek a lakásában. Az utcában, illetve a környéken hatalmas rendőri akció zajlott egész nap, a rendőrök kis csoportokban jártak, minden házba becsengettek, bementek, és körbenéztek. Egy rendőr az [origo]-nak azt mondta, volt, ahol még ástak is. A lány apja az [origo]-nak azt mondta, úgy tudja, hogy több mint hatvan rendőr volt kint az utcákon.

A lány egy többemeletes ház legfelső szintjén lakott az utca közepén. Ottjártunkkor egyik szomszéd sem válaszolt a csengetésünkre, csak egyvalaki mondta azt, hogy ismeri a nőt, és úgy tudja, hogy már 2005 óta abban a házban lakik, de többet nem volt hajlandó mondani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendőrség lezárta a környéket. Kattintson a képre, és nézze meg a helyszínen készült galériánkat!

Bár volt olyan szomszéd, aki azt mondta, hogy ez a környék nem rosszabb, mint bármelyik másik környék, az ott lakók többsége szerint sok gyanús alak megfordul a környező utcákban. Az egyik ott lakó szerint például az elmúlt napokban a nyílt utcán próbáltak táskát rabolni, egy másik szomszéd, egy középkorú férfi pedig azt mondta, hogy ő csak taxival hajlandó hazajárni.

Az apa féltette

A rendőrök délelőtt két fotóval járták a házakat, az egyik a lányt ábrázolta, a másikon egy fiatalember volt. A lány édesapja, Bándy Pál az [origo]-nak azt mondta, hogy a fiatalember valószínűleg a lánya korábbi barátja lehetett, akit egyébként szerinte teljesen logikus módon kihallgattak, sőt, ő úgy tudja, hazugságvizsgálatnak is alávetették, és a kocsiját is szétszedték. Az apa azt is hozzátette azonban, úgy tudja, a fiút végül nem találták gyanúsnak.

A lánya az egyetemi tanulmányok megkezdésekor kapta a lakást, egyedül élt benne, szerinte már gyakran megtette gyalog azt a hazautat, amit szombaton is megtett, ugyanis nem volt autója. "Én féltettem" - mondta az apuka arra kérdésre, hogy mit gondol a lánya lakhelyéről, a környékről. Arra a kérdésünkre, hogy miért, csak annyit mondott, ha ott voltak, láthatták, hogy mi van ott. A lány lakásával szemben található a hajléktalanokat segítő Támasz Alapítvány egyik intézménye, de ennek ellenére az édesapa szerint eddig soha nem érte atrocitás a lányát.

A munkájáról nem beszélt

A lánya munkájáról az apa azt mondta, hogy még a munkába állás kezdetekor megkérte, hogy a munkája felől inkább ne is kérdezze, mert részleteket nem mondhat. Annyit tud róla, hogy a kötelező szűrővizsgálatokat végezte a rendőrökön. Ő úgy látta, hogy a lánya élvezte a munkáját, lekötötte. "A napok nagy része pörgős volt neki" - mondta. A lány húga az [origo]-nak azt mondta, úgy tudja, a nővére stresszteszteket végzett a rendőrökön, és a rendszeres alkalmassági szűréseket, illetve a rendőrnek jelentkezők pszichológiai alkalmassági vizsgálatait csinálta.

"Nem voltak kirívó szokásai" - mondta az [origo]-nak a lány húga. Szerinte a nővérének nyugodt természete volt, szabadidejének nagy részét a barátaival töltötte, és sokat olvasott otthon szakirodalmakat is. Utoljára a múlt héten beszéltek egymással, amikor a nővére közölte, hogy szabadságra megy, és pár napig Hollandiában lesz. A hétvégére azonban már visszaért, és szombaton például élménybeszámolót tartott a nagyszüleinek Bonyhádon, ezután indult el bulizni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egész nap rendőrök hada járta a környéket. Kattintson a képre, és nézze meg a helyszínen készült galériánkat!


A lány apja és több pécsi is azt mondta az [origo]-nak, hogy nem tudnak róla, hogy bármikor is hasonló eset történt volna Pécsen.

Vidám volt, jókedvű

A rendőrség kedden, lakossági felhívásban tette közzé Bándy Kata eltűnését. Azt írták, hogy a 25 éves nő vasárnap hajnali két órakor egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, az otthonába azonban nem érkezett meg. A lányt ismerősei utoljára a Hungária utca-Nagy Jenő utca kereszteződésénél látták hajnali két óra környékén, de a hozzátartozók elmondása szerint a Kórház téren még felvették a térfigyelő kamerák, ahogy a Széchenyi tér irányába haladt, Dugonics utcai otthona felé.

"Szombaton, este kilenckor beszéltem vele telefonon. Vidám volt, jó kedvű. Mint később, a híváslista elemzése után kiderült, én voltam az utolsó, aki a mobilján beszélt vele" - nyilatkozta kedden a Dunántúli Naplónak Bándy Pál, a nő édesapja. Őt hétfőn hívták a rendőrségről, ahol a lánya két éve dolgozik, hogy nem ment be. A telefonján vasárnap óta nem lehet elérni, a lakásán a jelek szerint szombat óta nem járt.

A Facebookon egy nap alatt több mint 11 ezerrel nőtt a lányt kereső oldalhoz csatlakozók száma, szerdán már közel 18 ezren osztották meg az eltűnése után készített oldalt. A körülbelül 155-160 cm magas lány fekete felsőt és narancssárga, térdig érő szoknyát viselt eltűnésének éjjelén.