Vágólapra másolva!
Hatezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága egy volt kormánytisztviselőnek, akit indoklás nélkül bocsátottak el állásából még 2010 szeptemberében. A strasbourgi szervezet szerint a magyar állam megsértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.
Vágólapra másolva!

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága egy indokolás nélkül elbocsátott kormánytisztviselő jogviszonyának megszüntetése miatt - írja a Magyar Helsinki Bizottság keddi közleménye. A bíróság kimondta, hogy az indokolás nélküli elbocsátás megfosztotta a panaszost a valódi jogorvoslat lehetőségétől, és hatezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg számára. Mindazok, akik az elbocsátásuktól számított hat hónapon belül a bírósághoz fordultak, hasonló döntésre számíthatnak - olvasható a közleményben.

A panaszost 2010. szeptember 27-én bocsátották el indokolás nélkül kormánytisztviselői állásából a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény friss módosítása alapján. Az indokolás nélküli felmondást a magyar Alkotmánybíróság később két döntésében is alkotmánysértőnek és az európai uniós jogba ütközőnek mondta ki. Azonban az AB hatáskör hiányában a munkaviszonyokat nem állíthatta helyre és kártérítést sem ítélhetett meg.

A kormánytisztviselők esetében az alkotmányellenességet megállapító AB döntés után még több mint 3 hónapig lehetett indokolás nélkül elbocsátani alkalmazottakat, az alkotmányellenes lehetőséggel egyes kormányzati szervek éltek is.

A strasbourgi bíróság elfogadta a volt kormánytisztviselő érvelését, miszerint indokolás hiányában értelmetlen a felmondások jogellenességének megállapítását kérni a magyar bíróságoktól, ugyanis érvek hiányában szinte lehetetlen sikeresen vitatni a felmondást. Éppen ezért az indokolás hiánya a valódi, hatékony jogorvoslat lehetőségétől fosztotta meg az érintetteket, ami sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében biztosított tisztességes eljáráshoz való jogot, azon belül is a bírósághoz fordulás jogát. A Bíróság a jogsértésért hatezer euró nem vagyoni kártérítés és háromezer euró eljárási költség megfizetésére kötelezte a magyar államot.