Vágólapra másolva!
Portik Tamás az Energol Rt. egyik alapítója volt az 1990-es években. A Heti Válasz értesülése szerint terrorelhárítók fogták el, ügyét átadták a Nemzeti Nyomozó Irodának. Korábban már elévültek a terhére rótt bűncselekmények, egyelőre nem lehet tudni, hogy most mivel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A Heti Válasz online kiadásának értesülése szerint a Terrorelhárító Központ (TEK) elfogta Portik Tamást, az 1990-es évek olajbotrányainak egyik kulcsszereplőjét, az Energol Rt. egyik alapítóját. A lap információi szerint Portik Tamás ügyét átadták a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI), amely későbbre ígért tájékoztatást.

Portik egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. Az Energol szövevényes ügyének nyomozása 1996-ban kezdődött rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Az ügyben 2007-ben született ítélet, de addigra a Portik terhére rótt bűncselekmények elévültek.

Az úgynevezett olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális tevékenysége volt, szerény becslések szerint a kilencvenes években több százmilliárd forint kár érte a költségvetést emiatt. Az olajügyek 1991-1992-ben kezdődtek, de nagyobb számban 1993-tól jelentkeztek. A visszaélések elkövetésére a motorhajtó gázolaj és a háztartási fűtőolaj, a HTO kettős ára teremtett alkalmat. A két termék minőségileg azonos volt ugyan, ám az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették.