Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyszerűen be volt indulva Bándy Kata gyilkosa

Bándy Kata, Pécs, gyilkosság, Rendőrök dolgoznak a pécsi Délibáb utcában, ahol megtalálták az eltűntként keresett rendőrségi pszichológus, Bándy Kata holttestét
Vágólapra másolva!
Elfogta a rendőrség Bándy Kata gyilkosát, a 26 éves P. Lászlót. A férfi az utóbbi hónapokban egy romházban csövezett a barátnőjével Pécsett, és még napokkal a gyilkosság után is posztolt a Facebookra. Kirendelt ügyvédje szerint a gyilkosságnak egyszerűen szexuális indítéka volt, az áldozatot korábban nem ismerte.
Vágólapra másolva!

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság elfogott és őrizetbe vett egy huszonhat éves, magyar állampolgárságú férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Bándy Kata sérelmére elkövetett emberöléssel - közölte a rendőrség hétfő reggel. Előzetes letartóztatásról szerdán délelőtt dönt a pécsi bíróság.

A Dunántúli Napló információja szerint a Bándy Kata megölését beismerő férfi néhány hónapja érkezett Kiskunhalasról Pécsre. Munkanélküliként a Mohácsi út környékén csövezett a barátnőjével együtt, aki a lap szerint prostituált. P. Lászlót már szombat éjjel elfogták egy erdős, bokros területen, ahol azóta próbált meg elbújni, hogy megtudta, szorul a nyaka körül a hurok - írta a Bama.hu. A tettesnek Facebook-profilja szerint egy kisfia is van. A közösségi portálon pedig még napokkal Bándy Kata megölése után, pénteken is aktív volt.

A Pécs Ma helyi internetes portál elérte a férfi kirendelt védőjét. Az névtelenséget kérő ügyvéd azt mondta, a férfit szombaton menekülés közben Bóly közelében fogták el a kommandósok. Tettét beismerte, de másra nem tett terhelő vallomást, az ügyvéd szerint azt mondta: "egyedül viszem el a balhét". Azzal indokolta a gyilkosságot, hogy tetszett neki a lány és szexuális indíttatásból támadta meg. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy megbánta-e tettét. A bama.hu szintén az ügyvédre hivatkozva azt írja, a férfi vallomása szerint ott ölte meg a lányt, ahol megtalálták. A férfi az ügyvéd szerint az vallotta, odáig gyalog mentek, a lány önszántából ment vele, útközben beszélgettek.

Mindig mászkált valamerre

A Méh-telep szomszédjában lévő lerobbant lakóházakban egyikében élő Orsós István az [origo] tudósítójának azt mondta, szombaton délután lepték el a környéket a rendőrök, a gyilkosság gyanúsítottját szombaton délelőtt látta utoljára. Valójában barátnőjének szülei laktak ott, a férfi feltehetően hozzájuk költözött be (erre utal, hogy a szomszédos Méh munkatársa azt mondta, a helyiek többségét ismeri, a gyanúsítottat azonban nem). A gyanúsítottról azt mondta, "tök normális, nyugodt srác volt", mindig mászkált valamerre, de nem tudták róla, hogy miből él.

Az [origo] Pécsen tartózkodó tudósítójának a Mohácsi út környékén lévő telepen élők azt mondták: P. Lászlót nem onnan vitték el. Szerintük a rendőrök folyamatosan jöttek az elmúlt napokban és mindenkit bevittek. Aki eddig ott lakott, azok mostanra mind elmenekültek. P.-ről azt mondták, hogy teljesen normálisnak ismerték. Úgy tudják, hogy új barátnője van nagyjából 1,5 hónapja.

P. László Pécsett született, ötéves korában költözött el a városból családjával. Pécsi barátnője a Dunántúli Naplónak azt mondta, nem gondolta volna, hogy barátja ilyenre képes. A Magtár utca egyik romos állapotban lévő épületében laktak sokadmagukkal. A barátnő szerint a férfi testvére is eltűnt, nem tudják, mi van vele, de nem kizárt, hogy őt is elfogták a rendőrök, vagy bujkál.

A rendőrség szerint a gyanúsított kihallgatása megtörtént, és beismerő vallomást tett, ugyanakkor a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a nyomozást. Korábban az MTI rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, több embert fogott el a rendőrség Bándy Kata ügyével kapcsolatban. Bándy Kata édesanyja vasárnap este a Facebook közösségi portálon közölte: "megvan a tettes".

DNS-minta segíti az azonosítást

A Dunántúli Napló tudósítója a helyszínen beszélt annak a háznak a lakóival, ahol a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László is lakott az elmúlt hónapokban. Többen úgy fogalmaztak, hogy rettegnek. "Cigányok vagyunk, nagyon félünk attól, hogy rajtunk állnak bosszút" - mondták. A lakók szerint egyiküknek sem volt autója, így a bűncselekmény idejére a testvérek vagy kölcsönkértek egyet, vagy autó nélkül követték el a gyilkosságot. Az MTI tudósítója a Magtár utcában a környéken élőktől úgy hallotta, szombaton éjjel tíz óra körül jelentek meg a rendőrök a helyszínen, és egy fénykép alapján keresték P. Lászlót.

Fotó: Mudra László [origo]
Itt húzta meg magát a gyanúsított

A Pécs Ma úgy tudja, hogy Bándy Kata táskájának tartalmát is magukkal vitték a feltételezett elkövetők, holmijait megtalálták a most őrizetbe vett férfinél. A lap azt írja, P. László sérüléseket szerzett a rendőrségi intézkedés alatt, az orrcsontja törött el, és ezért a Honvéd kórházba szállították még vasárnap.

A Bama.hu szerint P. László a DNS-minta alapján bukott le: büntetett előéletű lévén a rendőrség gyorsan azonosítani tudta a DNS-ét a helyszínen talált mintával. Az újság korábban azt írta, a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amely alapján az elfogása után egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos.

A Hír TV beszámolója szerint a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehetnek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondása szerint egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A Hír TV riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bándy Kata holttestét a múlt szerdán találták meg

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest, és szerinte a rendőrök nyomon vannak Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban.

Rengeteg rendőr kereste a lányt

A pécsi rendőrpszichológus július 8-án tűnt el, amikor egy buliról tartott hazafele. A 25 éves lány mozgását egy ideig nyomon lehetett követni a térfigyelő kamerák felvételein, a lakására azonban már nem érkezett meg. Munkatársainak tűnt fel a távolléte hétfőn, ők értesítették a családot. Ez után kezdték keresni.

"Szombaton, este kilenckor beszéltem vele telefonon. Vidám volt, jó kedvű. Mint később, a híváslista elemzése után kiderült, én voltam az utolsó, aki a mobilján beszélt vele" - nyilatkozta kedden a Dunántúli Naplónak Bándy Pál, a nő édesapja.

A fiatal lányt rengeteg rendőr kereste a múlt szerdán Pécsett. "Sokkal jobban rajta vannak, mintha egy sima civil tűnt volna el" - mondta akkor egy, a lány szomszédságában élő lakos az [origo]-nak. A rendőrök kis csoportokban jártak, minden házba becsengettek, bementek, és körbenéztek. Egy rendőr az [origo]-nak azt mondta, volt, ahol még ástak is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rengeteg rendőr kereste az eltűnt lányt

Bár volt olyan szomszéd, aki azt mondta, hogy a környék, ahol Bándy lakott, nem rosszabb, mint bármelyik másik környék, az ott lakók többsége szerint sok gyanús alak megfordul a környező utcákban. "Én féltettem" - mondta az apuka arra a kérdésre, hogy mit gondol a lánya lakhelyéről, a környékről.

Rendőrök alkalmassági vizsgálatait végezte

Bándy Kata a pécsi rendőrségen dolgozott pszichológusként. A lánya munkájáról az apa azt mondta, hogy még a munkába állás kezdetekor megkérte, hogy a munkája felől inkább ne is kérdezze, mert részleteket nem mondhat. Annyit tud róla, hogy a kötelező szűrővizsgálatokat végezte a rendőrökön. Ő úgy látta, hogy a lánya élvezte a munkáját, lekötötte. "A napok nagy része pörgős volt neki" - mondta. A lány húga az [origo]-nak azt mondta, úgy tudja, a nővére stresszteszteket végzett a rendőrökön, és a rendszeres alkalmassági szűréseket, illetve a rendőrnek jelentkezők pszichológiai alkalmassági vizsgálatait csinálta.

"Nem voltak kirívó szokásai" - mondta az [origo]-nak a lány húga. Szerinte a nővérének nyugodt természete volt, szabadidejének nagy részét a barátaival töltötte, és sokat olvasott otthon szakirodalmakat is. Utoljára a múlt héten beszéltek egymással, amikor a nővére közölte, hogy szabadságra megy, és pár napig Hollandiában lesz. A hétvégére azonban már visszaért, és szombaton például élménybeszámolót tartott a nagyszüleinek Bonyhádon, ezután indult el bulizni.

A lány holttestét a múlt szerdán találták meg, egy a lakásától pár utcára lévő bokros területen, a Délibáb utcában. A lány holttestére a Bama.hu információja szerint meztelenül találták rá. A rendőrség külön nyomozó csoportot állított fel a tettes megtalálására, a lány gyilkosát félszáz rendőr kereste, Hatala József országos rendőrkapitány pedig egymillió forintot ajánlott fel annak, aki segít Bándy Kata gyilkosának megtalálásában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről