Bevallotta eltitkolt szőlőjét Szőcs Géza

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szőcs Géza volt kulturális államtitkár záró vagyonnyilatkozatát. Ebből kiderül, hogy az eddig magát nincstelennek valló Szőcsnek tavaly óta szőlője és szántója is van két faluban. Szőcs Géza azt mondta az [origo]-nak, hogy összesen 600 ezer forintért vette 2011-ben a szőlőt és a szántót, amelyeket nem akart eltitkolni, és először azzal magyarázta, hogy 2012 elején üresen írta alá az előző vagyonnyilatkozatát, hogy "stresszes napjai voltak".
Vágólapra másolva!

"Nem akartam eltitkolni a szőlőimet és a szántómat, nem is lett volna miért, véletlenül maradhatott ki az előző vagyonnyilatkozatomból" - mondta az [origo]-nak Szőcs Géza volt kulturális államtitkár, aki június közepén távozott a posztjáról. A most nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy Ostoroson egy kéthektárnyi szőlő és 4500 négyzetméter szántó résztulajdonosa, illetve Novajon 1865 négyzetméter szőlő tulajdonosa.

A dokumentum szerint ezeket Szőcs még 2011. augusztus 23-án vásárolta, az idei, év elején készült vagyonnyilatkozatában mégsem szerepelnek ezek a Heves megyei területek. Szőcs Géza ezt kérdésünkre azzal magyarázta, hogy az év elején leadott nyilatkozatot nem ő, hanem a titkársága állította össze, és véletlenül maradhattak ki ezek a vagyontárgyak. Kérdésünkre, hogy amikor aláírta a kérdéses helyeken teljesen üres dokumentumot, észre kellett vennie a hiányt, Szőcs először azt mondta: "stresszes napjaim voltak, aláírtam, amit összeállítottak a kollégák".

A volt államtitkár ezután megkérdezte volt munkatársait is a hiányról, majd újabb magyarázattal állt elő, miért nem szerepeltek a korábbi dokumentumban a vagyontárgyak. Szőcs szerint a vagyonnyilatkozatát összeállító könyvelője azt hitte, hogy csak a képviselői alapdíj hatszorosát (1 391 400 forint) meghaladó összegért vásárolt vagyontárgyakat kell feltüntetni. Márpedig Szőcs a szőlőt és a szántót összesen 600 ezer forintért vette. Egy később született minisztériumi állásfoglalás alapján azonban kiderült, hogy a vagyontárgyakhoz minden ingatlant be kell írnia, ezért szerepelnek ezek a mostani dokumentumban.

Szőcs mostani záró vagyonnyilatkozatában a szőlőn és a szántón kívül egyéb ingatlanok vagy ingóságok nem szerepelnek. A jövedelmeinél a volt államtitkár feltüntette, hogy írói tevékenységéből évente 10-50 ezer forint bevétele van, a dokumentum végén pedig jelzi, hogy minden, a minisztériumtól kapott dolgot (autó, laptop), "visszaszolgáltatott". Szőcs Géza 2010-es kinevezése óta minden alkalommal teljesen üres vagyonnyilatkozatot adott le.