Rábízták az év kórházát egy titokzatos műkereskedőre

Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, kórház, igazgató csere, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nyugdíjba küldik a kórházigazgatót a tavaly az év kórházának választott törökbálinti Tüdőgyógyintézetnél. A pályázatot néhány hete megnyerő, harminc év körüli új igazgatót sokan alig ismerik, eddig főleg művészeti galériákban szerzett vezetési tapasztalatot. A csere csúszik, információink szerint azt vizsgálhatják, hogyan nyerhetett a komolyabb rutinnal nem rendelkező jelölt.
Vágólapra másolva!

Izgatottan kérdezgették egymástól a törökbálinti Tüdőgyógyintézet dolgozói július elején, hogy kicsoda lehet Mark Alexander Feder. A munkatársak kézről kézre adogatták a kórházigazgatói pályázatok eredményéről szóló cikkeket, amelyek szerint a Tüdőgyógyintézetet húsz éve vezető igazgató helyett a jövőben a németes nevű férfi irányítja majd az intézményt.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) idén március 30-án írt ki pályázatokat az állami fenntartásba kerülő kórházak igazgatói tisztségére. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának júliusi közleménye szerint a 35 intézményből 11 élére nem sikerült vezetőt választani - információnk szerint azért, mert a 62 évesnél idősebb pályázók anyagait nem fogadták be.

A galériából a kórház élére

A törökbálinti Tüdőgyógyintézet jelenlegi vezetője, az idén 66 éves Fülöp Rudolf, akit tavaly Réthelyi Miklós miniszter a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével tüntetett ki, szintén a kötelező nyugdíjazás miatt nem maradhat igazgató. Habár Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban felmentést kért az ágazatnak, a kormány elrendelte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára, hogy minden 62 év feletti közalkalmazottnak kötelező nyugdíjba vonulnia. A döntés átírta a kórházigazgatói pályázatok elbírálását, a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben azonban a pályázatot nem érvénytelenítették, hanem a másik indulót, Mark Alexander Federt hozták ki győztesnek a bírálók. Fülöp Rudolf sem a pályázatról, sem az új igazgatóról nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Forrás: MTI/Oláh Tibor

Fülöp Rudolf a kötelező nyugdíjazás miatt nem maradhat igazgató

A törökbálinti Tüdőgyógyintézet tavaly az év kórháza lett "kis kórház kategóriában". Az elismerést néhány hónapja a kórházszövetség és a GYEMSZI vezetője adta át az eddigi igazgatónak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt pályázat bírálói a kórház fejlesztéseit és a menedzsment stratégiája alapján ítélték az első helyet a Tüdőgyógyintézetnek, amely most mégis új vezetőt kap.

A Tüdőgyógyintézet több dolgozója csak az interneten talált néhány adatot az új igazgatóról, voltak azonban, akik halványan emlékeztek arra, hogy a most harminc év körüli Mark Alexander Feder négy-öt évvel ezelőtt a kórház anyagbeszerzési osztályán dolgozott. Többek szerint azóta a kórház felé sem nézett. Az egyik őt ismerő kórházi dolgozó szerint "tisztelettudó fiú volt, picit törte a magyart, az egészségügyi szaknyelvet nem beszélte, de ezzel sosem volt ott probléma".

A leendő igazgatóról az internetes keresők segítségével annyit lehet megtudni, hogy Párizsban, a Schiller International Universityn tanult. Az egyetemen elsősorban diplomáciát és nemzetközi kapcsolatokat tanítanak, orvosi vagy egészségüggyel kapcsolatos képzés nincs az intézményben az egyetem honlapja szerint. Feder jelenleg egy szálloda halljában működő galériát (La Galerie Sofitel) vezet, illetve egy másik galéria (Galéria RadaR) vezetőhelyettese. Az egyik galériához megadott telefonszámom utolértük Mark Alexander Federt, aki tört magyarsággal azt ismételgette, hogy nem kíván nyilatkozni semmiről. Így nem válaszolt arra sem, hogy miért pályázta meg a Tüdőgyógyintézet igazgatói posztját, és mikor veszi át az intézmény vezetését.

Az apósa gondoskodott a névjegykártyájáról

Mark Alexander Federt az interneten található adatok szerint jelenleg egyetlen dolog köti az egészségügyhöz: ő a Magyar Magánkórházak Egyesületének főtitkára. A szervezetet 2003-ban tizenkét magánklinika alakította, de a működésről és a jelenlegi tagintézményekről nincsenek az interneten hivatalos adatok, az egyesületnek ugyanis nincs saját honlapja. A szervezet működését ismerő forrásunk szerint Feder úgy került az egyesületbe, hogy annak elnöke, Argay László az apósa. Többször kerestük miskolci magánintézetében Argay Lászlót, hogy megkérdezzük erről, de nem értük el.

A forrásunk szerint Federnek Argay László ajánlotta fel a tisztséget azért, "hogy legyen valami hangzatos a névjegykártyáján", és Feder feladata "annyiban merül ki, hogy adminisztrál, és konferenciákra jár az egyesület nevében". Feder például tavaly felszólalt a Fórum az államosításról című konferencián, amelyet a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége Egyesület szervezett.

Az egyesület titkára, Balaton Péter azt mondta az [origo]-nak, hogy sem a konferencia előtt, sem utána nem hallott Mark Alexander Federről, akit azért hívtak meg, mert a Magánkórházak Egyesületének is szót akartak adni. A titkár szerint Feder a németországi egészségügyi modellről beszélt, és "egészen hozzáértő volt a felszólalása".

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Forrás: MTI/Oláh Tibor

Csúszik az átadás-átvétel a Tüdőgyógyintézetben

A kórház több dolgozója szerint ezen a héten zajlana az igazgatók között az átadás-átvétel a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben, de Mark Alexander Feder eddig még nem jelent meg a kórházban. A kórház jelenlegi vezetését informálisan arról tájékoztatták, a csúszás oka, hogy Mark Feder pályázati anyagát még egyszer átnézik a GYEMSZI szakértői. Megkérdeztük a GYEMSZI-t, hogy újravizsgálják-e Mark Alexander Feder pályázatát, előfordulhat-e, hogy új pályázatot írnak ki, illetve nyilvános-e a győztes kórházigazgató anyaga, de az intézettől péntek óta nem kapunk választ a kérdéseinkre.