A dübörgés sem olyan fülsértő, mióta nincs Coke Club

siófok, coke club,strand, bezárás, feljelentés
Vágólapra másolva!
A túl hangos és túl sokáig ordító zene miatt szűnt meg 15 év után a siófoki Balaton-parton lévő Coke Club szórakozóhely. A helyet üzemeltető Coca-Colának nem tetszettek az új szabályok, nem akarta 9-kor lekapcsolni a zenét. A város polgármestere szomorú nyilatkozatban temette a klubot, de aztán gyorsan megtalálták az utódját. Az új helyen megint éjfélig szólhat a zene. A helyieket ez nem is igazán zavarja, inkább a részeg hordákra mérgesek.
Vágólapra másolva!

"Zavarni nem zavar a Beach Club felől jövő zene, csak ha olyan a széljárás" - mondta az [origo] kérdésére egy asszony, aki a Petőfi sétányhoz közel lakik. A nő és férje egybehangzóan azt állították: a zenét még el lehet viselni, a gond sokkal inkább a bulizók viselkedésével van. "Nem a Beachcsel van a probléma, a kulturált emberi háttér hiányzik" - fogalmazott a férj, akinek saját bevallása szerint teljesen mindegy, hogy ki üzemelteti a szórakozóhelyet. "Aki a Petőfi sétányon vesz házat, annak tudnia kell, hogy ott bizony szól a zene, mulatoznak a vendégek. Reggel négykor azonban nem azért nem alszik, mert szól a zene a part irányából, hanem mert ordítoznak a részegek" - tette hozzá.

A Beach Club az után nyitott meg, hogy a Fonyódi Városi Bíróság idén áprilisban úgy döntött: a 15 éve a városi nagystrand területén működő Coke Clubnak legkésőbb este 11 órakor be kell zárnia. A Coca-Cola az ítélet után közölte, ilyen feltételek mellett nem tudnák garantálni a nyaranta nyolc héten át tartó rendezvénysorozat megszokott minőségét, ezért végleg bezárják a klubot. Az elsőfokú bírósági ítélet érdekessége, hogy nem a területre, hanem az üzemeltetőre vonatkozott, ezért a siófoki Coke Club helyét a július hetedikei nyitóbulival átvevő Beach Club este kilenc óra helyett éjfélig zenélhet.

Siófok sajnálta, aztán megoldotta

Balázs Árpád, Siófok polgármestere a bírósági döntés után sajnálkozott, azt mondta, hogy a Coke Clubot ellehetetlenítették. Közleményében azt írta: a város, a döntést tudomásul véve gondoskodni fog a terület jövőbeni hasznosításáról. "Az ítélet esetleges precedens jellege elképzelhetetlen következményekkel járhat. Nem ismerek olyan nyaraló-, szórakozóhelyet, ahol 9 óráig lehet zenét szolgáltatni és 11 órától elsötétül a város, a vendéglátóegységek bezárnak. Ilyen szabályozás a vállalkozók tömegeit tenné tönkre, mert megfosztja az üdülőket a szórakozás lehetőségétől. Biztos vagyok benne, hogy nem ez a helyes egyensúly a pihenéshez és a szórakozáshoz való jog között, és a helyi rendeletek sem ezt célozzák meg - Siófok nem így várja a vendégeit" - fogalmazott a politikus.

A polgármester panaszos közleménye ellenére a város gyorsan megtalálta a megoldást. "Akikben megbízunk, azokat invitáltuk" - nyilatkozta korábban Balázs arról, hogy kik indulhattak az idei szezonban már ki sem nyitó Coke Club megüresedett helyére hirdetett pályázaton. Annak ellenére fogalmazott így, hogy az [origo]-nak azt mondta: a siófoki önkormányzat nem hívott meg egyetlen vállalkozót sem a versenytárgyalásra, és ilyen eljárást nem is folytatott le. Az önkormányzat ugyanis - állítása szerint - soha nem állt szerződéses kapcsolatban a klubot működtető Coca-Cola Magyarország Kft.-vel, a városi strandokat üzemeltető - önkormányzati tulajdonban lévő - Balaton-parti Kft. kötött velük szerződést a területre. Az [origo] megkérdezte az üzemeltetőt, hogy pontosan milyen módosítások történtek a bérlői szerződésben, de kérdéseinkre hetek múlva sem érkezett válasz.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Coke Club az elköltözésekor a Coca-Cola a tulajdonában lévő ingóságokat elszállította a helyszínről, a Balaton-parti Kft. azonban megtiltotta a fehér homok elszállítását, mert az az övé volt. A már addigra elszállított homokot visszakérte, és meg is kapta - tájékoztatta az [origo]-t a polgármesteri hivatal.

Ezt is bezáratják, ha elkanászodnak

A Coke Club elleni eljárás egy feljelentés után kezdődött, bár sem a bíróság, sem a polgármesteri hivatal, sem jegyző, sem a Coca-Cola, sem a feljelentők ügyvédei nem árulták el, kik voltak a feljelentők, kiket zavart a Coke Clubból hallatszó zene. Siófokon az a pletyka terjed, hogy egy helyi panziótulajdonos, két ügyvéd és több helyi lakos jelentette fel a Clubot, és ezt a per egyik kezdeményezője, egy névtelenséget kérő siófoki ügyvéd is megerősítette. Az [origo]-nak azt mondta: a Coke Club lábbal tiporta magyar törvényeket, több tízezer ember nem tudott aludni. "Hajnali fél ötig 60 decibellel dübörgött a zene" - mondta az ügyvéd, aki kérdésünkre, hogy mit szól hozzá, hogy ugyanazon a helyen nyílt újabb szórakozóhely, azt mondta: azt is be fogják záratni, ha nem tartják be a megengedett zajszintet, amelyet a bírósági ítélet szerint a Coke Club átlépett.

Az ügyvéd szerint az egyik feljelentő Varga Tamás, a régen Hattyú Panzió néven futó szálláshely tulajdonosa, aki egyben a Petőfi Sétány Kft. ügyvezetője is. Ez a cég üzemelteti a siófoki Petőfi sétányt és fogja össze a vállalkozókat, akiknek ott bérleményük és/vagy tulajdonuk van. A Coke Club helyén nyitott új helyre meghirdetett pályázatra egy céget és egy cégcsoportot hívtak meg. A cég a fővárosi Symbol Club, valamint a széplaki Palace Club tulajdonosáé, a konzorcium pedig három cégből állt: a RiseFM rádiót is üzemeltető Dj Promotion Kft., a Sió-Torony Kft. és a siófoki székhelyű Balaton Tourism Kft., amely mások mellett tulajdonosa a Petőfi Sétány Kft.-nek (és a két cég tisztviselő között áttételes családi kötelék is van: a Petőfi Kft. egyik felügyelő bizottsági tagja a Balaton Tourism ügyvezetőjének a fia). A Siófok-Holding igazgatója által vezetett bíráló bizottság végül a konzorcium pályázatát hozta ki győztesnek.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A konzorcium ezután nyitotta meg a Beach Clubot, a nyitóbulit július hetedikén tartották. Mivel a bírósági ítélet csak az előző üzemeltetőre, nem pedig a területre vonatkozott, ezért a Beach Clubban a zene éjfélig szólhat. A szórakozóhely hivatalos Facebook-oldalán a következőket írták: "Ami az esti rendezvényeket illeti, a Beach Club mindennap éjfélig fog zenét szolgáltatni a strand területén. Éjféltől pedig a teraszos komplexumban folytatódhat majd a programsorozat, valamint a rendeletben szabályozott módon, csökkentett hangosítással változatlanul a szabad ég alatt is. Idén három nagy bulira van engedély, ezek hajnalig tarthatnak."

Varga Tamást az elmúlt négy hétben számtalanszor kerestük mobiltelefonján, illetve a panzióján keresztül, és az ügyvédjét is próbáltuk elérni, de nem reagált hívásainkra.

Nem ilyen emberek jártak ide

A közelben lakó férfi a helyzet sem jobb, sem rosszabb nem lett, mióta a Coke-ot a Beach Club váltotta. Zenélni, szórakoztatni kell, hiszen ezért jönnek a fiatalok a Balaton-parti településre - mondta -, és szinte minden este előfordul, hogy a bulizók a házuk előtt parkolják le autóikat, és a kapujuk előtt hangoskodnak. "Megállnak a Ladával a kapu előtt, megterítenek a motorháztetőn, kipakolják a piákat, és indulhat a piknik. Ha rájuk jön az inger, akkor sem zavartatják magukat, ami alul, felül jön, mind a kapunk előtt végzi. Ez jobban zavar, mint hogy valahol csinálnak egy diszkót" - fogalmazott.

A szintén közeli Mátyás király utcában lakó idős asszonyt sem zavarja a zene, "tavaly jobban lehetett hallani". Hétközben állítása szerint nincs semmi problémájuk, a hétvégén pedig nem tudják eldönteni, hogy a Petőfi sétányról vagy a Beach területéről hallatszik hozzájuk a zene. Egy idős nyugdíjas asszony az [origo]-nak arról panaszkodott, hogy hajnali hétig üvöltöznek a részegek az utcán. "Valamikor nem ilyen emberek jártak ide a partra, rendes emberek voltak. Most pénznélküliek jönnek ide, kifizetik a szobát, de enni már nincs pénzük, csak a sört isszák" - mondta.

Mégsem lesz fizetős a sétány

Az interneten jó ideje kering egy - a Petőfi sétány egészének fizetőssé tételéről szóló tanulmány. A tervezetet a dokumentum szerint a Petőfi Sétány Kft. ügyvezetője, Varga Tamás vezetésével dolgozták ki, majd egyeztetést tartottak róla az önkormányzat képviselőivel is tavaly szeptemberben.

A dokumentumban felvázolt főbb tervek között van, hogy a Petőfi sétányra való bejutást mindennap este hét és reggel hat óra között ellenőriznék, a nyár folyamán összesen 17 alkalommal szednének belépőjegyet éjjel fél 12 és hajnali 4 óra között. Vasárnaptól csütörtökig ugyan ingyenes lenne a sétányra a bejutás, de a beléptetést ellenőriznék, "a nemkívánatos személyek szűrése és az italbehozatal tiltása" miatt.

Senki sem akarta a sétány fizetőssé tételét, ez soha fel nem merült - mondta a Sonline.hu, Somogy Megyei Online Hírportálnak Varga Tamás. "A vendégkör szűrését akartuk, a rend megerősítését. Az teljes félreértés volt, hogy a sétányra belépésért akartunk pénzt kérni. A főszezon péntek és szombat éjszakáin szerettünk volna karszalagot árusítani ezer forintért, mellyel a hét szórakozóhelyre már külön fizetés nélkül beléphetett volna a vendég" - fogalmazott Varga.