A szegényeknek kér adókedvezményt a KDNP a Fidesztől

Vágólapra másolva!
A KDNP arra kérte a Fideszt, hogy terjesszék ki a családi adókedvezényeket az alacsony jövedelműekre, vezessék be a családi csődöt, segítsenek munkát találni a rokkantellátásból kikerülteknek, és védjék meg a munkahelyvédelmi intézkedéseket az IMF-től. Orbán szerint támogathatóak a kérések.
Vágólapra másolva!

A KDNP székházában talákozott ma a két kormánypárt vezetője, Orbán Viktor és Semjén Zsolt, hogy a pártszövetség ügyeiről tárgyaljanak. A megbeszélés után Semjén Zsolt, a KDNP elnöke bejelentett, hogy négy kérést fogalmaztak meg Orbánnak. Azt szeretnék, ha a szociális adócsökkentés és a munkahelyvédelmi akciótervet nem borítanák fel a pénzügyi szervezetek nyomására. Második kérésük a családi adózás kiteljesítése, azt szeretnék, ha azok az alacsony jövedelmű kisgyerekes családok, akik nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményeket, a munkavállalói járulékokból érvényesíthessék azt. A KDNP régóta kardoskodik a családi csődvédelem bevezetése mellett, most újra megfogalmazták ezt a kérést. A negyedik kérésük az, hogy a kormány speciáls Start-programmal segítse azoknak a munkavállalását, akik kikerültek a rokkantnyugdíj-ellátásból.

Orbán Viktor miniszterelnök támogathatónak nevezte a Semjén Zsolt által megfogalmazott kéréseket.

A kereszténydemokrata politikus újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az elmúlt két évben alapvetően teljesültek azok az elvárásaik és reményeik, amelyeket a Fidesszel közös kormányzástól vártak. Mint mondta, a KDNP kérésének megfelelően teljes mértékben "keresztényi ihletettségű" új alkotmánya született az országnak, valamint bevezették a családi adózást, a honosítással pedig megvalósult a "nemzet közjogi egyesítése".

Orbán a német CSU és CDU együttműködéséhez, illetve az alpinisták egymásrautaltságához hasonlította a Fidesz és a KDNP viszonyát, azt mondta, "ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik". A KDNP székházában tartott sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, azt kérte a kereszténydemokratáktól, hogy álljanak ki a méltányos tehermegosztás, a szükséges átszervezések és a középosztály felerősítésének politikája mellett.

Orbán Viktor szólt a szociális adócsökkentésről is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a kugligolyó elgurult, a bábuknak dőlniük kell", azaz a szociális adócsökkentésnek - a viták ellenére is - meg kell történnie.