Száz ember átkozta a kormányt a dögmelegben

Nagy András, a Negyedik Köztársaság (4K!) alelnöke (b), Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője (k) és Székely Tamás, a Szolidaritás társelnöke (j) részt vesznek az LMP, a Szolidaritás és a 4K! közös flashmobján
Vágólapra másolva!
A vasárnap életbe lépő új munkaügyi szabályok és a jövőre életbe lépő sárgacsekk-adó ellen tiltakozott a nemzetgazdasági tárca épülete előtt az LMP, a Szolidaritás mozgalom és a 4K! párt. A kormányszóvivői iroda szerint valótlanságokat állítanak a tiltakozók.
Vágólapra másolva!

A vasárnap életbe lépő, könnyebb elbocsátásokat, a pótlékok szűkítését lehetővé tévő munka törvénykönyve és a pénzügyi tranzakciókra, így a pénzátutalásra, sárga csekken történő fizetésre, pénzfelvételre, hiteltörlesztésre jövőre kivetendő új teher, a sárgacsekk-adó ellen tiltakozott az LMP, a Szolidaritás és a Negyedik Köztársaság (4K!) szombaton a Nemzetgazdasági Minisztérium épületénél. A flashmobon (villámcsődület) egy iratmegsemmisítővel vágták szét a munka törvénykönyve egy példányát, és a mintegy száz résztvevő sárga csekkekkel ragasztgatta tele a minisztérium bejáratát.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Nagy András, a Negyedik Köztársaság alelnöke, Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője és Székely Tamás, a Szolidaritás társelnöke

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője a rabszolgamunka törvénykönyvének nevezte a vasárnaptól hatályos jogszabályt, amely szavai szerint teljes kiszolgáltatottságba taszítja a munkavállalókat, megsemmisíti a jogvédelmüket, és olyan "kaszárnya-kapitalizmus" felé viszi az országot, amely az alacsony képzettségű, olcsó munkaerővel próbál versenyezni a világpiacon. Az ellenzéki politikus szerint a kormány a "100 dolláros kínai munkaerővel" akarja versenyeztetni a magyarokat, és a munkavállalók kiszolgáltatottságával próbál versenyképességet teremteni. (100 dollár 22 500 forintnak felel meg.) Jávor hozzátette: mindemellett átgondolatlan adóhisztériát és rommá adóztatott gazdaságot lát.

Székely Tamás, a Szolidaritás mozgalom társelnöke úgy vélekedett, hogy az új munka törvénykönyve azoknak szól, akik eddig "csaltak, loptak", és ezután ezt törvényesen tehetik. A politikusokat arra szólította fel, hogy nézzenek szembe azokkal, akiknek helyzete, bére tőlük függ. Az érdekképviseleteket arra kérte, hogy tűzzenek fekete zászlót székházaikra.

Nagy András, a közelmúltban párttá alakult 4K! alelnöke a munkanélküliség mellett a másik legnagyobb problémának a szürke- vagy feketegazdaságot nevezte, jelezte, hogy a bejelentés nélkül dolgozókat sem a régi, sem az új jogszabály nem védi. Álláspontja szerint a kormány tudatosan kihasználja ezt a kényszerhelyzetet, amellyel "bármelyik céget a markában tarthatja".

A rendezvényen egy petíciót is felolvastak, amelyben a munka törvénykönyvének visszavonását és a szakszervezetekkel közösen előkészítendő új törvényt követeltek. Emellett azt kérték, hogy a kormány vonja vissza az adótörvényeket és a költségvetési javaslatot, ősszel pedig nyújtson be olyan jogszabályt, amely megszünteti az egykulcsos adót és a megszorításokat.

A kormányszóvivő iroda szerint alaptalanul vádaskodik és valótlanságokkal mozgósít az LMP, a Szolidaritás és a 4K!. Mint az iroda írja, a kormány elkötelezett a családokat és a dolgozni vágyókat támogató új munka törvénykönyve, a családokat és vállalkozásokat támogató adópolitika és a kiszámítható költségvetés megvalósulása mellett. Az egykulcsos, arányos adórendszer a középosztály erősítése érdekében került bevezetésre - írja a kormányszóvivői iroda, hozzátéve, hogy a kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a munkát terhelő adók súlya tovább csökkenjen, a közvetett, fogyasztási és forgalmi típusú adók súlya pedig növekedjen.