Rendőröket gyanúsítanak a sakkozó megverésével

Vágólapra másolva!
Két rendőrt is gyanúsítottként hallgatnak ki a Szegeden megvert arab sakkvezető ügyében, egy harmadik rendőrt pedig tanúként hallgatnak ki.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgat ki a jövő héten két rendőrt a Szaúd Mohamed al-Marzúkival június elején Szegeden történtekkel kapcsolatban az ügyészség; az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető azt állítja, hogy június elején rendőrök bántalmazták a Tisza-parti városban - közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére. Az intézkedés során jelen lévő harmadik rendőrt tanúként hallgatják meg a hatóságok - mondta a szóvivő. Az ügyészek az eset helyszínén, a Szent-Györgyi utcában kikérdeznek egy férfit is, aki a térfigyelő kamerák felvétele alapján láthatta a történteket - tette hozzá. Az [origo] megkereste a csongrádi főügyészséget, ahol a nyomozás érdekeire hivatkozva nem voltak hajlandóak elárulni, hogy pontosan mi a gyanú a két rendőrrel szemben.

Az ügyben bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a szegedi nyomozó ügyészség ismeretlen elkövető ellen. A sportvezető a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. Szaúd Mohamed al-Marzúki korábban közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak; a kórház az állapotáról sem adhatott felvilágosítást.

Az arab ország The National című lapjának korábbi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazás során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán több zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt. A sérült férfi a feljelentése szerint egy szintén az emirátusokból érkezett fiatal sakkozóval sétált vacsora után Újszegeden, a Szent-Györgyi Albert utcában, amikor egy gépkocsi meg akarta őket állítani. Elmenekültek, ám az autóval üldözőbe vették őket, és miután utolérték, a járművel utazó határrendészek a sakkozó állítása szerint bántalmazták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az újságcikkre reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs akkor úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK akkor sem kommentálhatja, ha egyébként szívesen tenné, mivel több állítást cáfolni tudna.