LMP: A lusta tagok miatt nem lett népszavazás

Vágólapra másolva!
Az MTI birtokába került kampányértékelés szerint az LMP sok tagja pótcselekvésnek fogta fel a népszavazási kezdeményezést, ez volt az egyik oka, hogy miért nem sikerült megvalósítani a népszavazást tavasszal. A párt - még nem elfogadott - értékelése szerint kudarc volt a kampány.
Vágólapra másolva!

Az LMP népszavazási kampánya kudarccal végződött, mert nem sikerült elérni a referendum kiírását - áll a párt kampányértékelő bizottsága által készített, az MTI birtokába került értékelésben. Az anyagot az LMP szombati szegedi kongresszusán megvitatják, és döntenek, hogy elfogadják-e az abban foglaltakat.

Az okokat sorolva úgy látják, hogy a kezdeményezés a párt sok tagja és aktivistája számára nem annak tényleges tartalmáról szólt, hanem pótcselekvés volt, a "csináljunk végre valamit" kényszeréből fakadt.

Arra is kitérnek, hogy habár az LMP januári kongresszusán úgy döntöttek, hogy nincs olyan politikai partner, amellyel céljaik elérése érdekében együtt tudnának működni, a kampány mellett kiállók komolyan számítottak arra, hogy az MSZP és a szakszervezetek aktív támogatói lesznek a kezdeményezésnek.

A pártnak 40 ezer aláírás hiányzott ahhoz, hogy népszavazást indíthasson a munka törvénykönyve egyes rendelkezéseinek az eltörlése érdekében. Népszavazást így is lehetne indítani, de ahhoz, hogy ez kötelező legyen, 200 ezer aláírás kellett volna a 160 ezer helyett. Így a parlament eldöntheti, akar-e kiírni. Vágó Gábor LMP-s képviselő azt mondta tavasszal, hogy a nyugdíjasok voltak a leglelkesebbek az aláírásgyűjtés alatt.