Légtérsértő gépeket üldözött a Balaton fölött egy magyar Gripen


Gripen vadászrepülőgép a Bevetési Irány 2007 hadgyakorlaton
Vágólapra másolva!
Két német kisgép lépett be szombaton engedély nélkül Magyarország légterébe. A repülőket egy magyar Gripen vette üldözőbe a Balaton fölött, de mire a vadászgép odaért, a légtérsértők már le is szálltak.
Vágólapra másolva!

Éles riasztás során vetették be a magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépét szombat délelőtt, miután két német lajstromú kisrepülő engedély nélkül lépett be Magyarország légterébe - közölte délelőtt a Honvédelmi Minisztérium (HM). Az ultrakönnyű típusú német repülők nem jelentkeztek be a magyar légi irányításnál, és nem is azonosították magukat, ezért a kecskeméti bázisról vadászgépet küldtek a nyomukba.

A HM közleménye szerint a magyar Gripen 10 óra 50 perckor emelkedett a levegőbe Kecskeméten, majd Balatonkeresztúrnál érte el a német gépeket. Amikor látótávolságba került, a kisgépek már leszálláshoz készülődtek, ezért a vadászgép 11 óra 35 perckor visszatért a kecskeméti bázisra.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Gripen vadászrepülőgép a Bevetési Irány 2007 hadgyakorlaton

A légtérsértő gépeket a magyar hatóságok előtt az osztrák hatóságok és az olaszországi NATO-parancsnokság is megpróbálta beazonosítani. A magyar légierő végül az olaszországi CAOC 5 parancsnokságról kapott alfariasztást, amikor egyértelművé vált, hogy a két kisgép engedély és repülési terv nélkül belépett Ausztria felől a magyar légtérbe - írta a HM.

A Magyarországon leszálló repülőket a helyszínen a rendőrség igazoltatta, a személyzet ellen hatósági eljárás indul - közölte a minisztérium. A honvédség közleményben kérte a Balaton térségében tartózkodó nyaralók megértéséért, akiknek a repülés megzavarhatta hétvégi pihenését. A Gripen vadászgép riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség - írták.