Lefedték az egyik kolontári tározó negyedét

Vágólapra másolva!
Dolgozik a Mal Zrt. a IX-es és X-es tározók lefedésén, a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint eddig a X-es tározó negyedét fedték be. Amíg nem készülnek el a befedéssel szórófejekkel permetezik a vöröiszapot.
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint hamarosan megszűnik a vörösiszap-kiporzás Kolontáron. A helyszínen tartott ellenőrzésen kiderült, hogy a Mal Zrt. folyamatosan végzi a IX-es és a X-es tározók lefedését, nedvesítését - áll a közleményben. A X-es tározóban már kiépítették azt a több szórófejből álló rendszert, amely szükség esetén nedvességet permetez a vörösiszap felületére. Szintén ugyanitt megkezdődött egy speciális anyag leterítése, amely a nedvesítéssel együtt megakadályozza a vörösiszap kiporzását. Ezt a két megoldást addig alkalmazzák, amíg a tárolót teljes egészében le nem fedik. Eddig a kazetta területének mintegy negyedével: 5,5 hektárnyi terület lefedésével végeztek.

Az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte - Tósokberénd - Kolontár térségében. A felügyelőség még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a Mal Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan - több hónapos - határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére. Annak érdekében, hogy a kiporzás minél előbb megszűnjön, a Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte a Mal Zrt.-t a probléma 5 napon belüli felszámolására.