Kitolnák az árfolyamgátas segítség határidejét

Vágólapra másolva!
Egy fideszes módosító indítvány szeptember végéig kitolná azt az eredetileg július elsejéig szóló határidőt, ameddig állami támogatást kérhetnek azok a közszférában dolgozók, akik élnek az árfolyamgát lehetőségével. Az indoklás szerint a cél az, hogy minél többen kihasználják a kedvezményt.
Vágólapra másolva!

Az árfolyamgáttal élő, közszférában dolgozó devizahitelesek vissza nem térítendő állami támogatásának igénybevételére vonatkozó jelenlegi július 1-jei határidőt szeptember 30-ára tolná ki Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító indítvány indoklása szerint a határidőt annak érdekében módosítaná, hogy minél több érintett élhessen a kedvezménnyel.

A hatályos törvény szerint a devizahitellel rendelkező, közszférában dolgozók egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége.

Ezt úgy számolják ki, hogy először veszik azt az összeget, amelyet 2012. február elseje és a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdete (ami legkésőbb 2012 júliusa lehet) között kellett fizetni, majd ebből kivonják azt az összeget, amelyet már a rögzített árfolyam alapján kellene fizetni törlesztőrészletként.

Az MTI által a napokban megkérdezett kereskedelmi bankok arról számoltak be, hogy az árfolyamgát iránt kezdetben lanyha közszférás érdeklődés a július 1-jei határidő közeledtével ugyan élénkült, de nem jelentősen.