Beszólt a Mol-ügy miatt Brüsszelben a horvát kormányfő

Vágólapra másolva!
Radimir Cacic horvát politikus, illetve Hernádi Zsolt Mol-elnök ügyét állította párhuzamba Brüsszelben Zoran Milanovic horvát miniszterelnök. Cacicot egy halálos baleset okozása miatt vonják felelősségre Kaposvárott, amiben Milanovic szerint együtt fognak működni a magyarokkal, Hernádit azonban hiába szerették volna kihallgatni Horvátországban, a magyar hatóságok visszautasították megkeresésüket.
Vágólapra másolva!

Horvátország tiszteletben tartja a magyar igazságügyi hatóságok döntéseit, ami nem mondható el a magyar félről - közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben. A politikus a Magyarországon két halálos áldozatot követelő balesetet okozó Radimir Cacic horvát politikus, illetve Hernádi Zsolt Mol-elnök ügyét állította párhuzamba.

Cacic, aki jelenlegi az első miniszterelnök-helyettesi posztot tölti be - két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nagy sebességgel egy vele azonos irányba haladó magyar rendszámú autónak ütközött, amelynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek. Az elsőfokú büntetőperben pénteken várható ítélethirdetés Kaposváron. A horvát miniszterelnök Brüsszelben kijelentette, tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét. (Olvassa el Radimir Caciccsal készült interjúnkat!)

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának meghallgatása érdekében egy korrupciós ügyben, de a magyar ügyészség megtagadta a kérés teljesítését. Hernádit Horvátországban azzal gyanúsították, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek azzal a céllal, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajvállalat irányítási jogait.

"Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - jelentette ki Milanovic. Egy tavaly decemberi Mol-közlemény szerint Hernádi Zsoltot több más személy mellett a magyar ügyészség hallgatta meg "az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán".