Háromkulcsos adórendszert javasol az LMP

Vágólapra másolva!
A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a növekedést és a munkahelyteremtést is úgy segítené elő a párt pénteken bemutatott "Adórendszerváltást!" nevű javaslatcsomagja, hogy közben az átlagosan vagy az alatt keresők zsebében több pénz maradna.
Vágólapra másolva!

Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő - aki frakciótársával, Vágó Gáborral együtt ismertette az ellenzéki párt adójavaslatait - leszögezte, az adórendszernek növekedést kell generálnia, vissza kell adnia a pénzt az átlagosan vagy az átlag alatt keresőknek, miközben segítenie kell a munkahelyteremtést.

Az LMP visszaállítaná az adójóváírás rendszerét, háromkulcsos adórendszert vezetne be és járulékkedvezményekkel ösztönözné a munkahelyteremtést. Kitért arra is, hogy a családi adókedvezményt a minimálbéresek nem, az átlagos keresetűek pedig csak korlátozottan tudják igénybe venni, de teljes mértékben még a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők sem tudják teljesen kihasználni. Ezért az LMP minden gyermek után ugyanakkora adókedvezményt, maximum hatezer forintot adna. Az így a költségvetésben maradó összegekből a családi pótlékot emelnék.

Vágó Gábor szerint a társasági jövedelemadó megváltoztatásával a kormány a nagyvállalatokat hozta kedvező helyzetbe. Az LMP ezzel szemben a társasági jövedelemadó sávhatárát 50 millióra szállítaná le, miközben megtartaná az evá-t, aminek a kulcsát 30 százalékra csökkentené.

Az LMP a biztosítási helyett baleseti, a csekkadó helyett pedig spekulációs adót vezetne be, miközben a rezsiadó helyett energiatakarékosságra buzdítanák a lakosságot - sorolta. Szavai szerint az utóbbi lépéssel úgy lehet munkahelyeket teremteni az építőiparban, hogy még a környezetvédelmi célokat is szolgálják. Végül hangsúlyozta, hogy elképzeléseikben vannak egyenlegrontó és egyenlegjavító tételek is, de összességében szinten tartanák az állami újraelosztást.