Volt rendőr arcképével temették a magántaxizást Pesten

Vágólapra másolva!
Fekete lufikkal és koporsóval indultak a Hősök teréről a Kodály körönd felé budapesti taxisok, hogy így tiltakozzanak az új személyszállítási rendelet tervezete ellen., amelynek alapján csak tízévesnél fiatalabb kocsikkal lehetne taxizni Budapesten.
Vágólapra másolva!

A menet élén egy fekete koporsót visznek, a koporsót a vállán cipelő hat ember arcára Komáromi Endrének, Budapesti Közlekedési Központ egyik igazgatójának az képét gumizták. Komáromi korábban a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Kht.-t vezette, előtte pedig az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője volt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A menetet tucatnyi taxi követi, amit a demonstrálók tolnak, sokaknál fekete lufi van. A taxisok szerint az új fővárosi rendeletek célja, hogy ellehetetlenítsék az ő munkájukat, nehezményezik a kocsikat érintő tervezett korlátozásokat. Egyikük az [origo]-nak azt mondta, a cél az, hogy tönkretegyék a taxisokat, hogy a piacra egy új állami cég léphessen be. Taxisok között terjedő pletykák szerint ugyanis egy brit befektető lépne a pesti piacra.

Temetni jöttunk autóinkat, egzisztenciánkat - kezdte a fekete ruhás szónok gyászbeszédét a Kodály köröndön, aki szerint temetik "ezt a szép szakmát, az összetartást." Egyesével búcsúztak az idáig tolt autóktól, amelyek "a fováros hozzáértoi szerint" nem alkamasak budapesten taxiszolgáltatás végzésére. "Gyászolja a család, és a bank, amely még sol kamatot szeretett volna beszedni utána" - mondta a szónok, aki hosszan sorolta, mi a problémájuk a rendelettel. Szavait azonban egy zápor szakította félbe.

A fővárosi rendelettervezet szerint 2013. január 1-jétől a fővárosi taxik egységes arculatot kapnának, valamint csak tíz évnél fiatalabb, meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő gépkocsik lehetnének használatban. Ezek mellett szabályoznák az alapdíjat és a maximális kilométerdíjat is. A taxisok szerint az előírásokat nekik kell majd megfinanszírozni, de ezért cserébe nem kapnak olyan tarifát, ami ezeket a költségeket fedezné.