Vágólapra másolva!
Újjá akarja alkotni a 112-es segélyhívó rendszert Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint a mostani rendszernek többek között kapcsolási problémái is vannak. A miniszter egy konferencián beszélt erről, ahol közölte azt is, hogy a belső ellenőrzéseken csak olyanok buktak le, akik lelkükben nem is tartoztak már az állományhoz.
Vágólapra másolva!

Új segélyhívó rendszert akar kiépíteni a Belügyminisztérium (BM) annak érdekében, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők egységei gyorsabban ki tudjanak érni a balesetek helyszíneire - közölte Pintér Sándor miniszter kedden Budapesten. A belügyminiszter a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége konferenciáján beszélt arról, hogy "újjá akarják alkotni a 112-es hívórendszert", mert szerinte annak kapcsolási rendszerével gondok vannak.

Pintér Sándor azt mondta, egy "vadonatúj rendszert" szeretnének kiépíteni, központi telefonfogadó állomásokkal. Közölte, már a hívásközpontban eldőlne, hogy az adott baleset vagy más esemény mind a három területet érinti-e, és e döntés alapján ennek alapján indítanák az egységeket a helyszínre.

A belügyminiszter előadásában arról is beszélt, elképzelhető, hogy a jövőben - jogszabálymódosítás után - az önkormányzatok által foglalkoztatott mezőőrök, halőrök, vadőrök és természetőrök többletjogosítványokat kapnának, hogy segítségükkel a településeken tovább erősödjön a közrend és a közbiztonság.

Pintér Sándor arra hívta fel a figyelmet, az önkormányzati őrök ma nem állíthatnak meg, illetve ellenőrizhetnek egy gépkocsit, hogy abban van-e lopott termény és nem is állíthatnak elő senkit a rendőrségre. A tárcavezető azt hangoztatta, újra kell gondolni a kérdést, és el kell dönteni: vagy ne alkalmazzanak ilyen őröket, vagy ha alkalmaznak, akkor adják meg nekik azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel el is tudják látni a feladatukat.

Pintér Sándor beszámolójában a rendvédelmi területen belső ellenőrzéseket végző Nemzeti Védelmi Szolgálat eddigi tevékenységét is értékelte, és arról beszélt, a rendőrök ellenőrzése során azt tapasztalták, hogy kevés kollégájuk "bicsaklott meg", például, amikor egy talált táska útját, az abban lévő értékek kezelését követték végig. Hozzátette, az ellenőrzések során azok kerültek ki a hivatásos állomány tagjai közül, akik már eleve, a "lelkükből" sem tartoztak oda.

A belügyminiszter elmondta azt is, szeretnék, ha a védelmi szolgálat a későbbiekben ellenőrizhetné "a bizonyos gazdasági döntéseket meghozó" kormánytisztviselőket is. Jelezte, ezt a közbeszerzések elbírálásában részt vevő személyeknél, illetve testületeknél tartaná indokoltnak, azokban az esetekben, amikor milliárdokról hoznak döntéseket. Úgy fogalmazott, így tudnák biztosítani ezeknek az embereknek, illetve testületeknek az "érinthetetlenségét".