Már nem olyan veszélyes biciklizni az Andrássyn

Vágólapra másolva!
Átadták az új kerékpárutat az Andrássy úton, így a bicikliseknek már nem kell a kanyarodó autóktól, illetve a rájuk nyitott kocsiajtóktól tartani. A Budapesti Közlekedési Központ szerint átállították a lámpás kereszteződéseket is, így gördülékenyebb lesz a közlekedés.
Vágólapra másolva!

"Elkészült az új, biztonságos és kerékpárosbarát forgalmi rend az Andrássy út belső szakaszán" - közölte kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az átalakított biciklisávokat kedden adta át Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

Az átalakítás lényege, hogy a kerékpárosok mostantól közvetlenül az autósávok mellett közlekednek. Eddig a parkoló autók és a járda között volt a biciklisáv, ez azonban több szempontból is balesetveszélyes volt. Egyrészt az autókból kiszállók rányithatták az ajtót a kerékpárosokra, másrészt a jobbra kanyarodók sem feltétlenül láthatták a parkoló autók takarásában a bicikliseket.

"Mindez sok konfliktust és balesetveszélyes helyzetet okozott" - ismerte el közleményében a BKK, amely megjegyzi, hogy a "kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi szélességű biztonsági sáv került, hogy a váratlanul kinyíló ajtók ne okozzanak többé balesetet".

"Változott a lámpák beállítása is: eddig több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművek felváltva kaptak zöld jelzést, így mindenkire kevesebb zöldidő jutott" - áll a közleményben, amely szerint "a felújítás eredményeképp az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, az önálló kerékpáros jelzőlámpák megszűntek, mindenkire hosszabb zöldidő jut".