Törvénnyel oldaná meg a Klubrádió ügyét a Fidesz

Tüntetés a szólás szabadságáért és a Klubrádióért, Batthyány örökmécses, Demonstráció
Vágólapra másolva!
Hiába nyer a bíróságon, nem kaphatja meg ingyenesen a korábban elnyert frekvenciát a Klubrádió, ha a parlament elfogadja azt a módosító indítványt, amelyet hétfőn éjszaka nyújtott be egy fideszes képviselő. A javaslat szerint a frekvenciát utólag kereskedelminek kellene nyilvánítani, amiért évi több tízmillió forintot is el lehetne kérni, amit két héten belül ki kellene fizetnie a rádiónak.
Vágólapra másolva!

A részletes vita megkezdése előtt néhány órával, keddre virradó éjszaka nyújtott be vaskos módosító csomagot a médiatörvényeket módosító törvényjavaslathoz Szabó Csaba fideszes képviselő. A pénteken szavazásra kerülő javaslatok egy része közvetlenül arra irányul, hogy a Médiatanács lezárhassa a Klubrádió frekvenciája miatt kialakult, bíróság előtt is folyó vitát.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat eredeti célja az volt, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberi határozatának megfelelően módosítsa a médiát szabályozó törvényeket, többek közt az írott sajtó hatósági felügyelete vagy az újságírók forrásainak védelme érdekében. Kedden délelőtt a parlamentben a törvényjavaslat részletes vitájában ellenzéki képviselők épp ezért vitatták, hogy Szabó módosító csomagja megfelelne a házszabálynak, hiszen az eredeti javaslattól eltérő pontokon is hozzányúlna a törvényhez.

Szabó javaslata sok egyéb mellett egy új paragrafussal egészítené ki a 2010 végén elfogadott médiatörvényt: ez kimondaná, hogy csak kereskedelmi frekvenciára lehet szerződést kötni azokkal a szolgáltatókkal, amelyek még a régi médiatörvény alapján nyertek frekvenciapályázatot, ingyenes (közműsor-szolgáltatási, nonprofit vagy közösségi) szerződést nem. Ha ezt a szolgáltató nem fogadná el, a Médiatanács megszüntethetné az eljárást.

A módosító indítvány jelentőségét az adja, hogy a Klubrádió 2010 áprilisában, a parlamenti választás két fordulója között elnyerte ugyan a budapesti 92,9 MHz-es, közszolgálati frekvenciát, de ezt végül nem vehette használatba. Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) akkori fideszes delegáltja már akkor megkérdőjelezte a döntést, majd az ORTT helyébe lépett, Szalai által vezetett Médiatanács utólag eredménytelennek nyilvánította az egész pályázatot (a témáról szóló korábbi cikkünkben olvashat).

A Klubrádió pert indított, február végén első fokon a Fővárosi Törvényszék a rádiónak adott igazat, és kimondta, hogy a Médiatanácsnak szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval. A Médiatanács fellebbezett, de a Szabó Csaba által benyújtott módosító indítvány azt jelzi, hogy felkészülnek arra az esetre is, ha jogerősen a Klubrádió nyerne. A módosítás értelmében ugyanis a Klubrádió nem ingyenes, hanem kereskedelmi frekvenciaként kaphatná meg a 92,9 MHz-et.

A kereskedelmi frekvenciáért fizetni kell, és a korábbi pályázatok alapján egy budapesti kereskedelmi frekvenciáért évente 40-50 millió forint médiaszolgáltatási díjat is elkér a hatóság. A Szabó által benyújtott módosító javaslat egy másik pontja ezzel összefüggésben a jelenlegi 30 napról 15-re változtatná a türelmi időt, vagyis már két hét fizetési késedelem esetén felmondhatják a médiaszolgáltatási szerződést.

A Klubrádió egy másik perben is győzött a Médiatanács ellen. Ott a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy új eljárást kell lefolytatni a rádió által most használt 95,3 Mhz-es frekvencia ügyében, amelyet a Médiatanács az Autórádió Kft.-nek ítélt meg. Az ítélet szerint az Autórádió pályázata alakilag érvénytelen volt. A Klubrádió jelenleg ideiglenes engedéllyel működik.