Több mint háromezerrel kevesebb az érettségiző idén

Vágólapra másolva!
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A mostani vizsgaszezonban 1210 vizsgahelyszínen 137 580 diák ad számot tudásáról emelt és középszinten, ez 3420 diákkal kevesebb, mint tavaly. A feladatok lehetséges megoldását nem sokkal a vizsgák befejezése után olvashatják majd az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a magyar nyelv és irodalomból középszinten 1208 helyszínen 87324-en, emelt szinten 43 helyszínen 1540-en vizsgáznak. A közép- és az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is használható helyesírási szótár, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az államtitkárság közlése szerint a vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentesen történt. Változás a korábbiakhoz képest, hogy az Oktatási Hivatal megszűnt regionális igazgatóságainak feladatait a vizsgák szervezésében immár megyénként, a megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el.

Az idei érettségi szezonban május 4. és június 29. között a vizsgák 3616 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd. A diákok együttesen több mint 471 ezer vizsgát tesznek le, ebből mintegy 37 ezer vizsga emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint hatezer vizsgával nőtt. Ez a növekedés azt tükrözi, hogy felerősödött a verseny a felsőoktatásba jutáshoz.

A diákok választása alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett tárgyakat külön számolva - 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi. Immár második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A diákok ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

Az érettségi vizsga 2005 óta - a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével - kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgát is. Az érettségi pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal indult, és június 29-én fejeződik be. Az írásbeli vizsgák május 4-étől május 25-éig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 7., vége június 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 18-29.

Az írásbeli vizsgák ideje alatt az érettségizőkkel együtt kérésünkre középiskolai tanárok is megoldják a feladatokat. Az általuk kidolgozott lehetséges megoldásokat nem sokkal a vizsgák befejezése után olvashatják majd az [origo]-n!