A pad alá kergetik a fideszeseket

Vona Gábor, Jobbik tisztújító kongresszus, Budapest
Vágólapra másolva!
A Jobbik két év múlva kormányozni fog Vona Gábor, a Jobbik szombaton újraválasztott elnöke szerint, aki külön megdicsérte a Fidesz által legjobban utált képviselőtársát a párt tisztújító gyűlésén. A párt küldöttei intő jelnek tekintették, hogy kihullott az elnökségből Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő, akit állítólag párton belüli kavarásáért büntettek. Kiderült az is, mennyi mindent tud Vona Gábor.
Vágólapra másolva!

"Ha kormányra kerülünk, minden magyarul lesz kiírva" - jelentette ki egy parkolóban dohányzó, díszmagyarban feszítő jobbikos küldött, aki azon háborodott fel, hogy a Budapesti Kongresszusi Központ nevét angolul írták ki az épületre. A Jobbik szombaton itt tartotta tisztújító kongresszusát, amelyet a legtöbb megkérdezett párttag "nem különösen izgalmas, de nagyon fontos" tisztújításnak nevezett.

A pártelnöki posztért valóban nem volt izgalmas verseny: a küldöttek délután ismét pártelnöknek választották a kihívó nélkül induló Vona Gábort. Vona, aki 2006 óta a párt elnöke, 717 szavazatot kapott, és öten szavaztak ellene. Az alelnökségi versenyben viszont egy helyen változás történt, ami a legtöbb megkérdezett jobbikost, elmondásuk szerint, megdöbbentette.

Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő kapta a nyolc induló közül a legkevesebb szavazatot, így ő nem lesz alelnök a következő két évben (két évvel ezelőtt még ő kapta a legtöbb szavazatot alelnökként). A legtöbb voksot Balczó Zoltán és a most először alelnökké váló Volner János kapta, továbbá alelnök lesz Gyüre Csaba, Murányi Levente, Novák Előd és Sneider Tamás.

Szegedi Csanádot a kongresszuson nem találtuk, telefonon pedig nem értük el, hogy megkérdezzük, minek tulajdonítja a kiesését az elnökségből. Vona Gábor viszont azt mondta a tisztújítás után: "tudatos lejárató kampány folyt ellene". Vona szerint Szegedi Csanádot a Borsod megyei helyzet miatt érték támadások, és "főleg a kizárt borsodiak állhatnak e mögött" - mondta Vona, aki hozzátette, hogy Szegedi Csanád továbbra is a párt erős embere marad.

A fideszesek bebújjanak a pad alá

A tisztújítás előtt a megkérdezett jobbikosok mind arról beszéltek, hogy nagyon meg kell fontolni, kit választanak az elnökségbe. "Kormányra készülünk, úgy kell szavaznunk, hogy az elnökség a következő kormány lehet" - mondta határozottan egy Szabolcs megyei küldött. Hozzátette, hogy azért nem tartja reménytelen álomnak a kormányzást, mert a környezetében azt tapasztalja, hogy a Fidesz az adók miatt egyre népszerűtlenebb, és "az emberek a szocikat sem sírják vissza".

Egy Nagy-Magyarországot ábrázoló pólót viselő küldött azt mondta: a Jobbik az elmúlt két évben bebizonyította a parlamentben, hogy képes lenne vezetni az országot. Abban bízik, hogy a pártvezetés a következő időszakban az eddigieknél is "keményebb lesz a kormánnyal". A küldött szerint "utcára kell menni minél többször, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is, a parlamentben pedig úgy kell beszélni az EU-ról, a magyar földről és az oligarchákról, hogy a fideszesek ijedtükben bebújjanak a pad alá". Egy jobbikos nő, aki éppen helyszínen osztogatott, Kovács Béla az Európai Parlamentben című kiadványt olvasta, azzal hárította el kérdéseinket, hogy "Vona Gábort kérdezze, ő mindent tud".

Forrás: MTI/Kovács Attila
Nagy többséggel ismét pártelnöknek választották Vona Gábort

Több pártvezető azt mondta az [origo]-nak, hogy az alelnöki posztokért nagy versenyt várnak, mert "mindenki tudja, hogy történelmi feladatuk lesz az elnökségi tagoknak" - fogalmazott egyikük. Novák Előd, a Jobbik alelnöke pedig a tisztújítás előtt azt mondta az [origo]-nak, hogy "sokszínű elnökséget" fog a párt választani, és "miniszteri posztra is esélyes emberek kerülnek majd az elnökségbe".

A kongresszus kis csúszással kezdődött, mert sokáig tartott, amíg elfoglalta a helyét a több mint hétszáz küldött, illetve a vendégek. A kongresszusi központ Pátria nevű termében jobbikos, árpádsávos és magyar zászlók díszítették a színpadot, amelynek közepén külön pódiumon egy piros-fehér-zöld virágkoszorút lehetett látni. Miután a Hungarica együttes énekese elénekelte a magyar és a székely himnuszt, Szabó Gábor pártigazgató levezető elnökként poénkodással próbálta szórakoztatóbbá tenni az adminisztratív részt. "Hét főt javasolnék szavazatszámlálónak, nem mint a hét gonosz, hanem mint a hét mesterlövész" - mondta például Szabó.

Törpapa, a kommandós és a szakszervezetis

Ezután lépett színpadra Vona Gábor pártelnök, aki az elmúlt két évet, illetve alelnökeit értékelte, de a legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor bejelentette, hogy a következő elnökség arra készül, hogy 2014-ben kormányra juttassa a Jobbikot. Vona hat alelnökét részletesebben jellemezte beszédében: Balczó Zoltánról azt mondta, hogy egy "nagyon jó Törpapa, aki nyugodtan ül, amikor Hókuszpók megjelenik", hozzátéve, hogy Balczót azzal vádolják, hogy mérsékelt, de szerinte úriemberként radikális. Novák Elődöt úgy jellemezte, hogy "a párt fenegyereke, aki élvezettel vállalja a legnehezebb feladatokat, és végrehajtja, mint a legjobb kommandós". Szerinte külön erénye, hogy a Fideszben ő a legnépszerűtlenebb jobbikos politikus.

Szegedi Csanádról azt mondta, hogy ő a párt ökle, "egy gyújtó hangú szónok, aki ebben talán a legjobb a pártban". Vona megjegyezte, hogy megpróbálták szembefordítani őket egymással, de nem sikerült, mert Szegedi Csanád nem a munkatársa vagy üzlettársa, hanem a bajtársa. Vona a többi alelnökét úgy jellemezte: Murányi Levente 56-os múltja miatt "élő legenda", Sneider Tamás "a szakszervezetis", Gyüre Csaba pedig "a nép hangja, aki Tiborc panaszát hozza az elnökségbe".

Forrás: MTI/Kovács Attila
Vona 2014-ben kormányra juttatná a Jobbikot

Vona Gábor emellett a Jobbik elmúlt két évéről beszélt, amelyet sikeresnek nevezett, habár szerinte a "Fidesz-KDNP kormány megpróbálta vitorláinkból kifogni a szelet". A pártelnök szerint a Fidesz úgy tett, mintha megvalósítaná a Jobbik programját, de "ez hamis, mert a Fidesz jobbra beszél, de Gyurcsány módjára él". A Jobbik eredményei között említette azt, hogy a parlament elfogadta a kettős állampolgárságot, hogy van Trianon-emléknap, és hogy 2014-től nem lesz képviselői álláshalmozás. Hozzátette, hogy "a keleti nyitást sem saját kútfőből találta ki a Fidesz". Vona a beszédében megemlítette a betiltott Magyar Gárdát is. Azt mondta, hogy amíg ő elnök lesz, "a Gárda kezét nem fogják elengedni", és azt ígérte, hogy "lesz még a Hősök terén fekete mellényben Gárda-avatás".

Szocialista ízű háttértevékenységek

Vona Gábor a tisztújítás után tartott sajtótájékoztatóján is arról beszélt, hogy kormányzásra készül a Jobbik. "A mögöttem álló egységes támogatás komoly visszajelzés, hogy azon az úton kell járnunk, amelyen eddig: radikális, tabudöntögető, szókimondó, de az ország kormányzására képes erőt kell felépítenünk". Vona hangsúlyozta, hogy radikalizmus és kormányzóképesség nem zárja ki egymást.

A tisztújítás után viszont sok küldött nem a kormányzóképességről, hanem Szegedi Csanád kieséséről beszélt. Gyüre Csaba alelnök azt mondta az [origo]-nak, nagyon meglepődött azon, hogy Szegedi nyolcadik lett. "Száz az egyhez esélyt adtam volna annak, hogy én alelnök leszek, ő pedig nem" - mondta Gyüre. Szegedi Vona szerint "tizenegynéhány" szavazattal maradt le az alelnökségről, két küldött viszont azt mondta, hogy több mint húsz szavazattal kapott kevesebbet, mint a hatodik.

Egy másik parlamenti képviselő viszont azt mondta: "Csanád sokat szervezkedett Borsod megyében és a pártban is, a Jobbikban nem szeretjük ezeket a szocialista ízű háttértevékenységeket, szerintem ezért büntették sokan Csanádot." A képviselő ugyanakkor biztos abban, hogy Szegedi továbbra is a párt befolyásos politikusa marad, szerinte azonban "a mostani szavazás intő jel minden jobbikos számára".