Pintér Sándor ragaszkodik a rettentő bírságokhoz

tiltott fürdés, tiltott fürdőzés, szabálysértési törvény
Vágólapra másolva!
Nem reagált túl nyitottan Pintér Sándor belügyminiszter a lázongó fideszes képviselők érveire, akik sokallják a szabálysértési bírságok áprilistól drasztikusan megemelt összegét. A miniszter szerint az elrettentő erő a lényeg. Az autós szabálysértésekért már akár 150 ezer forintos büntetést is ki lehet szabni, a helyszíni bírság 50 ezer is lehet.
Vágólapra másolva!

Egy és negyed órát tartott Pintér Sándor meghallgatása a kormánypárti képviselőcsoportok hétfő délelőtti ülésén, amely a szabálysértési törvény áprilisban életbe lépett módosításairól szólt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fidesz és a KDNP frakciójának képviselői két hete választói panaszokra hivatkozva lázadtak fel az új szabály ellen, amely áprilistól drasztikusan megemelte a szabálysértési bírságok összegét.

A hétfői ülésre meghívott Pintér Sándor belügyminiszter az ülésről távozó képviselők szerint nem mutatott nagy nyitottságot a szigorítások enyhítésére. Azért csütörtökön lesz még egy egyeztetés, ezen egy belügyminisztériumi munkacsoport és fideszes képviselők egy csoportja vesz majd részt. Ez a csoport a frakció nevében tárgyal majd Bíró Márk képviselő vezetésével.

A szigorításokat Pintér Sándor a büntetések elrettentő erejével indokolta az ülésen, szerinte mindez hatékony rendteremtő eszköz. A rendőrök szerinte rugalmasak az új szabályokkal kapcsolatban, és sok esetben még nem büntetnek, csak figyelmeztetnek - mondta.

A szabálysértési törvényt tavaly december 23-án fogadták el, 236 fideszes és KDNP-s képviselő támogatásával. A törvényt később, de még a hatálybalépése előtt módosították, az április 10-ei szavazáson 254 kormánypárti képviselő szavazott igennel. Ennek ellenére utóbb szokatlanul nyílt elégedetlenséggel reagáltak a szigorításra, mindenekelőtt a büntetések mértékét sokallják. Az április 15-én hatályba lépett törvény, és az ahhoz kapcsolódó rendeletek alapján a korábbiaknál magasabb - akár 150 ezer forintos - bírságokat lehet kiszabni a szabálytalankodó autósokra, bizonyos esetekben pedig fix összegű bírságokat ír elő a rendőrök számára. Az új rendszer arra ösztönzi a szabálytalankodókat, hogy ismerjék el hibájukat, és fogadják el a legfeljebb 50 ezer forintos helyszíni bírságot, hiszen a szabálysértési eljárásban a kétszeresét is kiróhatják rájuk.