Politikai vitanapot akar az ellenzék az Orbán-kormány két évéről

Orbán Viktor az alkotmány zárószavazásán a parlamentben, pártfinanszírozás
Vágólapra másolva!
Június közepén legalább négy órában szeretne vitázni az ellenzék a parlamentben az Orbán-kormány két évéről. A kormányoldal elvileg nem tudja blokkolni a kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

Politikai vitanapot kezdeményez Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az Orbán-kormány két évéről. A kezdeményezés mellé állt az LMP és a Jobbik is a szocialisták mellett.

A politikai vitanap megtartásához a képviselők egyötödének aláírása szükséges. Ez 78 honatyát - 48 szocialista, 21 jobbikos és kilenc lmp-s képviselőt - jelent, a beadott indítványt ennyien írták alá.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség hogyan áll a kérdéshez, de elvileg nem blokkolhatják a vitanap megtartását. Így június 13-án értékelhetnék az Orbán-kormány teljesítményét.

A házszabály szerint politikai vitanapot a kormány vagy a képviselők egyötödének kezdeményezésére tart az Országgyűlés. Erre vonatkozó indítványt csak a rendes ülésszakon lehet benyújtani és tárgyalni, és minden képviselő ülésszakonként legfeljebb két ilyen javaslatot támogathat.

Mint az MTI írja, a politikai vitát a parlament az indítvány benyújtásától számított tizennégy napon belül tarthatja meg legkorábban, legkésőbb pedig huszonnyolc nap elteltével. A vita időkerete nem lehet négy óránál kevesebb.