Bemutatkozik a mamutminisztérium új vezetője

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium élén Réthelyi Miklóst váltó Balog Zoltán hétfőn először a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága, majd a nemzeti összetartozás bizottsága előtt ismerteti programját. A parlament hétfőn gyorsított eljárásban tárgyalja Matolcsy György javaslatát, amely államosítaná a Magyar Export-Import Bankot, kedden pedig az alaptörvény első módosításáról és a jegybanktörvény változtatásáról vitáznak a képviselők.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdődő kétnapos ülésén kezdi tárgyalni az alaptörvény első módosítását, illetve a jegybanktörvény ahhoz kapcsolódó változtatását az Országgyűlés. A képviselők ezúttal is hétfőn délután egy órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdik az ülést. Az ezt követő, szokásos interpellációs időszak után rövid határozathozatalokra lehet számítani, zárószavazást például csak két javaslatról, a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló új jogszabálytervezetről, valamint a bányászatról szóló törvénymódosításról tartanak majd.

Reggel kilenc órakor a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága, majd a nemzeti összetartozás bizottsága előtt ismerteti programját Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki a csütörtökön lemondott Réthelyi Miklós helyét veszi át a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élén. "Nagy megtiszteltetés számomra a miniszteri jelölés, amelyet elvállaltam, és a legjobb tudásom szerint fogok ellátni. Terveimről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kívánok beszámolni" - írta Balog Zoltán csütörtökön délután kiadott közleményében.

Az [origo] információi szerint Balog miniszterként is megtartja a felzárkóztatási ügyeket, sőt az egyházügyi államtitkárság is átkerül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi), így végképp mamutszervezetté válik az eddig is legnagyobbnak számító csúcsminisztérium; az oktatással, egészségüggyel, kultúrával, szociális és családügyekkel, illetve sporttal együtt így ugyanis már hét önálló területet felügyel majd a tárca, illetve az azt vezető miniszter. Az [origo] forrásai szerint Balog szabad kezet kért a miniszterelnöktől a rendrakásra, az az esetleges államtitkárcserék közül a leggyorsabb és legbiztosabb Szőcs Géza leváltása lehet.

Lepörgetnek egy államosítást

Hétfőn a késő délutáni óráktól azonban összesen nyolc új, vagy korábban tárgyalni kezdett javaslat tárgyalásába kezd a parlament. Ezek között szerepel az is, amely kizárólagos állami tulajdonba helyezné a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t. Az erről szóló indítványt - egy közelmúltban elfogadott házszabály-módosítást kihasználva - gyorsított ütemben tárgyalhatja a parlament, ami azt jelenti, hogy a javaslat általános és részletes vitáját egyszerre, hétfőn tarthatják, és eddig lehet majd módosító javaslatokat is benyújtani. Kedden pedig már az előterjesztés végleges formájáról, majd elfogadásáról döntenek a képviselők.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány a két társasághoz fűződő kormányzati, külgazdasági és államháztartási kapcsolatokkal indokolja a cégek közvetlen állami tulajdonba vételét.

Először módosítják az alaptörvényt

A keddi határozathozatalok után kezdhet vitát az alaptörvény első módosításáról és a jegybanktörvény azzal összefüggő változtatásáról. Az indítványok szerint a monetáris tanács napirendjét nem kell majd megküldeni a kormánynak, amelynek képviselője a későbbikben mégsem vesz részt a testület ülésein, emellett kikerülnek a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok is, továbbá azok a rendelkezések, amelyek összevonhatóvá tették az MNB-t a PSZÁF-fal.

Az alaptörvény első módosítása emellett egyértelműsíti, hogy az ahhoz fűzött átmeneti rendelkezések is az alaptörvény részét képezik, vagyis alkotmányos szintű rendelkezéseknek számítanak.