Öt napja van a Malnak a kolontári porzás megszüntetésére

Vágólapra másolva!
A Malnak öt napon belül meg kell szüntetnie a vörösiszap-tározók porzását.
Vágólapra másolva!

A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók porzását - közölte Káldi Zoltán bányakapitány.

Káldi azt is mondta, hogy a bányakapitányság a 2012. május 16-án és 17-én történt nagymértékű és a környezetvédelmi hatóság lőrintepusztai mérőállomásának adatai szerint a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt hozta meg a határozatát.

Csütörtökön az erős szél miatt több mint tízszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket a szálló por mennyisége Kolontáron. Ez azt jelenti, hogy huszonnégy órás átlagban 553 mikrogramm por volt egy köbméter levegőben, holott a határérték 50 mikrogramm. A környékről készült riportunkat itt olvashatja.

Káldi Zoltán szerint a hatóság korábban már határozatban kötelezte a Mal Zrt.-t a két kazetta lefedésére a kiporzás megakadályozása érdekében. "Az újabb kötelezésre azért volt szükség, hogy a környéken élők életkörülményeit jelentősen rontó események megszűnjenek" - mondta.

Azt is mondta, hogy amennyiben a cég nem tesz eleget a felszólításnak, a bányakapitányság bírságot szabhat ki vagy az üzemeltető költségén elrendelheti a vörösiszap-kazetták lefedését.