Nem várt személycserével nyithat az átalakuló csúcstárca új vezetője

Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszterjelölt programját ismerteti az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának ülésén, kinevezése előtti meghallgatásán, a Képviselői Irodaházban, meghallgatás
Vágólapra másolva!
Váratlan konfliktusba csöppent pár nappal az erőforrás-minisztérium átvétele előtt Réthelyi Miklós utódja, Balog Zoltán eddigi felzárkóztatási államtitkár. Egy titokban készült egyházpolitikai koncepció az [origo] információi szerint ugyanis annyira kiverte a biztosítékot a nagy történelmi egyházaknál, hogy annak ellenére távozhat az egyházügyi államtitkár, hogy az új miniszter elvileg meghagyta volna a posztján.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint nem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi, illetve május 14-től érvényes új nevén Emberi Erőforrás Minisztérium - Emmi) élén várható minisztercserével, hanem egy, az egyházügyi államtitkárságon készült koncepcióval függ össze, hogy kedden elterjedt a hír az államtitkárságot vezető Szászfalvi László távozásáról.

Az [origo]-nak kormányzati források már hétfőn az egyházügyi államtitkár esetleges távozásáról beszéltek, majd kedden az MTI-hez is hasonló információ futott be. Az értesülést közlő feldolgozások azonban mind azzal látták a lépést összefüggni, hogy hétfőtől új miniszter: Balog Zoltán eddigi felzárkóztatásügyi államtitkár veszi át a tárca vezetését a múlt szerdán lemondott Réthelyi Miklóstól.

Az esetleges államtitkárcsere információink szerint valójában ugyanakkor amiatt került napirendre, mert az egyházi mellett civil- és nemzetiségi ügyeket is képviselő KDNP-s politikus és munkatársai a miniszterelnökkel, a kormánnyal, illetve az egyházi kapcsolattartásért felelős Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel való egyeztetés nélkül állítottak össze egy olyan, 35 oldalas egyházpolitikai koncepciót, amely számos ponton változtatna a jelenlegi gyakorlaton.

A felekezeti intézmények rekonstrukciós támogatásától a hitoktatási kérdésekig terjedő, belső használatra készült anyag a napokban szivárgott ki az államtitkárságról és jutott el a két legnagyobb történelmi egyház vezetőihez, és forrásaink szerint mind a katolikus, mind a református vezetésben "jókora felháborodást", illetve feszültséget okozott. Olyannyira, hogy egy, a történtekre rálátó kormányzati forrás szerint "a legmagasabb szintű egyeztetésekre" volt szükség a feszültség lecsillapításához, illetve annak megértetéséhez, hogy a koncepció nem a kormány álláspontját tükrözi.

Az [origo]-t tájékoztató források álláspontja abban nem volt egységes, hogy az államtitkár távozását az egyházi vezetők követelték-e vagy a botrány kipattanása után Szászfalvi saját maga döntött úgy, hogy félreáll. A konfliktust ismerő három, eltérő kormányzati egységnél dolgozó forrás abban azonban egyetértett, hogy a "meccs még nincs lefutva", vagyis még nem dőlt el véglegesen, hogy távozik-e a posztjáról a politikus. A szóban forgó kormányzati vezetők egyike szerint az egyházak "túlreagálták az ügyet", de alapvetően nem Szászfalvival van bajuk, hanem azzal, hogy "őket érintő titkos anyagok készülnek a hátuk mögött", ezért sejtése szerint a KDNP-s politikus végül maradhat majd a posztján. Egy másik, ugyancsak magas beosztású kormánypárti forrás szerint pedig egyenesen maradnia is kell az államtitkárnak, hogy "tegye rendbe a félresiklott ügyet". A Szászfalvi László vezette egyházi államtitkárság az [origo] korábbi, azóta hivatalosan is megerősített információi szerint az eddig Balog által vezetett felzárkóztatásügyi államtitkársággal együtt szintén az erőforrás minisztériumhoz kerül május 14-től. Ezzel az eddig is legnagyobbnak számító tárca ez eddigi öt helyett immár hét területet felügyel majd.

Forrás: MTI/Beliczay László
Balog Zoltán a háttérben Soltész Miklós szociális államtitkárral

Balog Zoltán hétfőn és kedden lezajlott bizottsági meghallgatásain egyelőre csak annyit árult el, hogy személyi és strukturális átalakításokra is készül a minisztériumban. Korábbi - azóta több forrásból is megerősített információink szerint - az új miniszter Szőcs Géza kulturális államtitkárt cseréli majd le biztosan, akinek utóda L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke lehet, bár a kedden az Index által is ismertetett értesülésre a miniszter környezetéből az [origo]-nak azt mondták, L. Simon valóban a legkomolyabb jelölt, de még nem dőlt el, hogy valóban ő lesz-e Szőcs Géza utódja.

A KDNP államtitkáraihoz - Hoffmann Rózsa oktatási, Soltész Miklós szociális és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz - legalábbis első körben, úgy tudjuk, nem nyúl a miniszter, várhatóan lecseréli viszont a minisztérium közigazgatási államtitkárát, Jávor Andrást, akit 2010-ben még Réthelyi Miklós hozott maga mellé. Az új közigazgatási vezető információink szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatalt vezető Lengyel Györgyi lehet, aki 2004-től 2010-es kormánymegbízotti kinevezéséig a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítványának ügyvezető igazgatója volt, és akivel a szervezetnél Balog évekig együtt dolgozott (Balog korábban a pártalapítvány főigazgatója volt, 2007-től a szervezet kuratóriumi elnöke). Az [origo]-t tájékoztató források egyike ugyanakkor úgy tudja, hogy a kormánymegbízott nem vállalja el a felkínált posztot, illetve hogy ez esetben a "munkáját összességében jól végző" Jávor András akár a posztján is maradhat.

Balog Zoltán neve már tavaly felvetődött Réthelyi Miklós utódjaként, az államtitkár akkor azonban csak azzal a feltétellel vállalta volna el a feladatot, ha a tárca kettéválhatott volna egy oktatási, kulturális, illetve felzárkóztatási és szociális ügyekkel foglalkozó humán-, és egy önálló egészségügyi minisztériumra, de Orbán Viktor nem akarta szétbontani az intézményt. Bár korábban arról is felröppentek találgatások, hogy az új csúcsminiszter esetleg a tárcán belül vonna össze államtitkárságokat, az átalakításra rálátó források szerint ennek már nem lenne értelme. Ha az egyházpolitikai koncepció, illetve a dolgozat után kirobbant konfliktus miatt végül Szászfalvi Lászlónak is mennie kellene, akkor lehetséges utódjául Schanda Balázst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánját, illetve Lukács Tamást, az emberi jogi bizottság KDNP-s elnökét emlegetik kormánypárti berkekben.