Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem kell börtönbe mennie Geréb Ágnesnek

Vágólapra másolva!
A halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök - ebben az esetben a szerdán megválasztott Áder János - dönt Geréb Ágnes korábban beadott kegyelmi kérelméről. A szülészorvosnak a jogerős bírósági döntés szerint csütörtökön kellett volna börtönbe vonulnia.
Vágólapra másolva!

A jogerős ítélet ellenére nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek, a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyásznak május 3-án, miután a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte a végrehajtás elhalasztását - közölte a KIM szerdán.

Mint írták, a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz Geréb Ágnes korábban beadott kegyelmi kérelméről. A halasztás engedélyezéséről Geréb Ágnes ügyvédjét és az illetékes bíróság büntetés-végrehajtási csoportját pénteken tájékoztatta a KIM - tették hozzá.

A szerdai Magyar Nemzet szerint mintegy hétszáz orvos és egészségügyi dolgozó írt levelet Áder János új köztársasági elnöknek, hogy kegyelmet kérjenek Gerébnek.

Geréb Ágnest februárban jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, és tíz évre eltiltotta hivatása gyakorlásától is. A szülész kegyelmet kért Schmitt Pál korábbi államfőtől, de ezt nem kapta meg.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy esetről szólt. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később meghalt a kórházban. További két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

Az elsőfokú döntés után az [origo] által megkérdezett műhibaperes ügyvédek nem tudtak olyan bírósági döntést mondani, amely szigorúságban akár a közelébe ért volna a Geréb Ágnesre kiszabott büntetésnek. A bíró még a vádat képviselő ügyész indítványánál is súlyosabb büntetést szabott ki. Erről bővebben itt olvashat.

2010. október elején egy másik ügyben vették őrizetbe Geréb Ágnest (miután az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel). Őrizetbe vétele után a szülész előzetes letartóztatásba került, szabadon engedéséért többször tüntettek civil szervezetek. 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről