Megint Patrubány lett az MVSZ elnöke

Vágólapra másolva!
A posztot tizenkét éve betöltő Patrubány Miklóst választották a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnökévé - közölte a szervezet sajtószolgálata vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az MVSZ négyévenként esedékes tisztújító küldöttgyűlésén Patrubány Miklós mellett indult még az elnöki posztért Rácz Sándor, az MVSZ tiszteletbeli elnöke, az 1956-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke. Fuksz Sándort választották a szervezet elnökhelyettesének az idén januárban elhunyt L. Németh Erzsébet helyére.

Az 1938-ban alakult szervezet elnökévé 2000 májusában választották meg először Patrubány Miklóst, elődje Csoóri Sándor író volt.

Az ügyészség tavaly februárban polgári pert indított az MVSZ ellen, a szervezet törvényes működésének helyreállítását és egy általa alkotmányellenesnek ítélt elnökségi határozat megsemmisítését kérve.

Az MVSZ kifogásolt 2009-es határozata azt mondta ki, hogy ha az Alkotmánybíróság a második állampolgársági népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megakadályozza, "a Magyarok Világszövetsége elnöksége úgy tekinti, hogy ezzel végképp megszűnik Magyarországon a jogállam (...), kiürül a Magyar Köztársaság fogalma (...), a Magyar Köztársaság teljesen illegitimnek és megszűntnek tekinthető".

Az ügyészség a működésben azt találta törvényellenesnek, hogy a szövetség jelképe gyakorlatilag megegyezik a Magyar Köztársaság címerével, nem kellően szabályozott a küldöttgyűlés, a felügyelőbizottság, az országos tanácsok, a vidéki testületek összetétele, hatásköre, működése, továbbá a tisztviselők visszahívásának és a tagdíj megállapításának módja, valamint a bankszámlák feletti rendelkezés.