Vizsgálja a Jobbik zászlós akcióját a rendőrség

Novák Előd a Jobbik képviselője eltávolítja a Képviselői Irodaház erkélyéről az európai uniós zászlót
Vágólapra másolva!
A rendőrség eljárást indított a keddi jobbikos akció ügyében, ekkor ugyanis a párt két képviselője leszedte az európai uniós zászlót a képviselői irodaházról. Egyikük Novák Előd volt, aki el is égetett egy uniós zászlót. Az erről készült felvételek bejárták a világot.
Vágólapra másolva!

Hivatalból vizsgálja a rendőrség a Jobbik május elsejei akcióját: kedden ugyanis Novák Előd jobbikos képviselő leszedte az európai uniós zászlót a Képviselői Irodaház - a képviselőknek otthont adó Parlamenthez közeli épület - homlokzatáról. Az Országgyűlés sajtószolgálata azt közölte, hivatalból indított eljárást a rendőrség. Az eseményről ugyanis a Köztársasági Őrezred értesítette a rendőrséget. A zászlót még aznap pótolták.

Május elsején, Magyarország európai uniós csatlakozásának nyolcadik évfordulóján vette le az Európai Unió zászlaját az Országgyűlés irodaházáról a Jobbik két képviselője, Novák Előd - aki januárban egy rendezvényen demonstratíve el is égetett egy uniós zászlót - és Murányi Levente.

Forrás: MTI/Marjai János
Novák Előd (Jobbik) keddi akciója

Novák szerint ott nem is kell lennie uniós zászlónak, mivel az erre vonatkozó 2004-es törvény azt mondja ki, hogy bár minden közintézményben ki kell tenni az uniós zászlót, ez alól az Országgyűlés kivétel.

Novák azt is mondta kedden, hogy benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné az uniós zászlók eltávolítását a középületekről. Ha kormányra kerülünk, az alaptörvény módosításával lehetőséget biztosítunk arra is, hogy népszavazás döntsön az unióból való kilépésről - tette hozzá. Szerinte ugyanis az EU-tól való függetlenség "a nemzeti szabadság egyik záloga".