Lázár városa jól gazdálkodott

Vágólapra másolva!
Csaknem egymilliárd forint többlettel zárt Hódmezővásárhely tavaly, de 25 milliárd forint adósságot görget maga előtt az önkormányzat. Fővárosi kerületek is pluszban zárták a tavalyi költségvetési évet.
Vágólapra másolva!

918 millió forint többlettel zárt tavaly Lázár János városa, Hódmezővásárhely önkormányzata - derül ki a Hivatalos Értesítőből. Lázár hamarosan a Fidesz-frakció éléről távozik a Miniszterelnökségre államtitkári posztra, aki a város polgármestere most, de a következő választáson már nem indul a polgármesterségért. Az auditált beszámoló szerint a tavalyi többlet jóval jobb eredmény, mint ahogyan a költségvetést összeállították: eredetileg 166 millió forintos hiánnyal fogadták el a város költségvetését. A beszámoló nem tér ki a vártnál jóval szebb egyenleg okára.

A városban azonban nem tejfel az élet. Hódmezővásárhely hatalmas adósságállománnyal küzd - emiatt Lázár és a kötvényt lejegyző Erste Bank között is volt szóváltás. A város 18 milliárd forint hosszú lejáratú és 7,8 milliárd forint rövid lejáratú adósságot görget maga előtt. (2010 végén 17,4, illetve 7 milliárd forint volt a kétfajta kötelezettség értéke.)

Hódmezővásárhelyhez hasonlóan a főváros három kerülete is többlettel zárt tavaly, ezeknek a beszámolóit is tartalmazza a Hivatalos Értesítő. A szocialista Tóth József polgármester vezette XIII. kerület 440 millió forintos pluszban zárt, a XX. kerület 572 milliós, a XXII. kerület 365 milliós többletet produkált. A tizenharmadk kerületnek 2 milliárd forint rövid lejáratú adóssága van, a huszadik kerületnek 3,9 milliárd hosszú- és 1,4 milliárd rövid lejáratú, a huszonkettedik kerületnek 4,2 milliárd hosszú- és 400 millió forint rövid lejáratú adóssága van.